понеделник, 23 ноември 2015 г.

Международна изява на хор "Седянка" в Румъния

  Смесен хор „Седянка“ при Народно читалище „Доростол“ – Силистра участва във втората си за годината международна изява. Под ръководството на новия си диригент Лидия Кулева единствената по рода си формация в област Силистра се включи в 34-ото издание на Международния фестивал за хорова музика „И. д. Киреску“ в румънския град Черна вода. Тази година той бе посветен на 120-ата година на хора на града, основан през 1895 г., когато е бил изграден и първият мост над река Дунав в този район, някога най-дългият в Европа.
         Във фестивала, проведен в два дни – в Дома на културата в 20-хилядния град, известен повече с атомната си централа, и в местния храм „Св. св. Константин и Елена“, участваха още хорове от Букурещ, Констанца (вкл. формации към митрополията), Кълъраш, Браила, Дева, Тополовени и др. Жури от 12 души – професори, композитори и диригенти наблюдава над 200-ата певци, включили се в проявата.
Силистренци бяха единствените чужденци, приели поканата за участие със светска програма, включваща творби на Филип Кутев, Емануил Манолов, Петко Стайнов и Парашкев Хаджиев, както и с букет от емблематични църковно-славянски песнопения по творби на  Добри Христов, Соловьов, Архангелски и Арнаудов. Международната изява бе прощъпулник за диригента Лидия Кулева. Корепетитор на състава е Ингеборг Нейова. От името на читалището в групата бе Йорданка Димова, а визитата бе осъществена с помощта на преводача Григор Шопов.

През м. юни бе първият за годината международен фестивал с участието на Хор „Седянка“, тогава под диригентството на Светлозар Христов. Той бе проведен в град Балчик. Да припомним, че през тази година се навършват 105 години от провеждането на първия в страната Събор на крайдунавските градове, домакин на който е Силистра, а догодина би трябвало да е поредното му издание. Миналата година бе чествана 120-ата година на хоровото пеене в крайдунавския град, на която бяха посветени специално вестникарко издание и тържествен концерт, в който участва и Хор „И. Д. Киреску“ от град Чернавода. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар