понеделник, 16 ноември 2015 г.

Смесен хор „Седянка” на фестивал в Черна вода, очакват го и в Анталия


Силистренският хор „Седянка” при Народно читалище „Доростол 1870” Силистра е получил специална покана от колегите си при Дома на културата „И. Д. Киреску” в румънския град Черна вода от съседна Румъния, съобщи Григор Шопов. Предвидено е участие в два концерта на 21 и 22 ноември т.г. по-случай 120-ата годишнина на хора, основан през 1894 година, на който нашите хористи са връстници.
Лидия Кулева
Миналата година през м. юни хор „Седянка” отбеляза юбилея на хоровото пеене в Силистра с тържествен концерт, на който бе поканен и хорът от гр. Черна вода. Изявите на силистренските хористи са в залата на културния дом на 21 ноември, където ще представят образци от т.нар. светска музика, а на 22 ноември в катедралния храм на града „Св. св. Константин и Елена”, построен през 1865 година, те ще изнесат концерт от произведения на църковна музика – православна и западноевропейска. 
Румънският гастрол на единствения понастоящем хоре в област Силистра прощъпулник на новия диригент Лидия Кулева, известна силистренска пианистка и дългогодишен корепетитор. Другата вест за хора на Силистра е, че има покана и за участие в международен фестивал в турския град Анталия през м. април сл. г., на който един от директорите е българинът Николай Мерджанов, който бе диригент на „Седянка“ в първите години след 1990 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар