петък, 27 ноември 2015 г.

Познанието на традициите на различните етноси като условие за „ЕДИН-Е-НИЕ”


На 25  ноември в ПГМТ „Владимир Комаров” – град Силистра се проведе среща под надслов „Заедно ще устоим!” за представяне на традициите, обичаите и ритуалите на различните етноси във връзка с реализиране на първата стъпка „ЕДИН-Е-НИЕ” от стратегията за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства. 

Съвместното събитие бе осъществено между участници от ПГМТ „Вл. Комаров” Силистра начело с директор инж. Петранка Георгиева и ученици от Основно училище „Стефан Караджа” с. Искра с директор Нели Чолакова. По време на срещата учениците разгледаха страха от непознатото и неизвестното познание за хората и света около нас като една от възможните причини за сблъсък между различни етноси. 

Представени бяха традициите, обичаите и ритуалите на етносите в нашия край като един от начините за опознаване, разбиране и преодоляване на тази неизвестност. Опознавайки на пръв поглед другия или различния, ние  откриваме много допирни точки между нас и разбираме, че няма от какво да се плашим в общуването.

Въпросът на въпросите е обаче дали желаем да се опознаем? И оттам да се постигне разбирателство, защото много често, когато искаме да вземем нещо от някого насила, ние го обявяваме за враг, за да имаме основание да получим желаното от нас. Това е позната, но отживяла времето си техника на воюващите племена.

С желание да намерят верния подход към другия, учениците на УУП при ПГМТ „Вл. Комаров” представиха драматизация на притчата „Да чуеш шепота или да чакаш тухлата”. А след него дойде ред на ритуала „Къносване на булка” от с. Искра, който бе наблюдаван с нескрит интерес от всички в залата. И това не беше всичко. Тези и други обичаи при мюсюлманите от Силистренския край наскоро бяха описани от Хабил Курт, бивш кмет на село Босна и дългогодишен общински съветник в Ситово. Момичетата и момчетата от ОУ „Стефан Караджа” разкриха и мъдростта на българските народни приказки, представяйки драматизация на приказката „Мързеливата снаха” под ръководството на г-жа Дауд и г-жа Шакирова. 

По подобен начин работят и в село Добротица, в училището на което – ОУ „Отец Паисий“ всяка година подготвят драматизации, за да подпомагат обучението на билингвите, представители на различни етноси. В СОУ в село Паисиево, община Дулово, също реализираха проект, благодарение на който осъществяват занимания по фолклора на различни етноси.

Дойде ред и на момичетата и момчетата от танцовия ансамбъл „Ритъм”, които с кръшна, забързана стъпка се появиха в залата. Под ръководството на Петър Илиев и Росен Атанасов те представиха „Български предсватбени обичаи”. Беше истинско удоволствие да се наблюдава пъстроцветната красота на българската народна носия и то в ритъма на неравноделния такт на българската музика. Имаше ритъм, имаше песни, имаше смях. Беше хубаво- изпълнено с топлина и разбиране. Къде тогава е сблъсъка между етносите, за който непрестанно тръбят по телевизията и в интернет?

 Със сигурност го има, но не и тук, когато наближи време за контролно или за изпити всеки разчита на този, който е до него, без да се интересува от етническата му принадлежност. Когато в бюфета не достигат стотинките за ежедневната закуска, отново се  обръщаш към този до теб без да се интересуваш дали 10-те, поискани от теб стотинки са от български, арменски, мюсюлмански или ромски джоб.


По информация на Клуб „Ексклузивен репортер” при ПГМТ „Вл. Комаров“ Силистра


Няма коментари:

Публикуване на коментар