петък, 7 март 2014 г.

Силистренци благодарят на министър Стоянович за връщането на театъра

Благодарността до м-р Стоянович


           В Силистра се проведе пресконференция  с участието на Вяра Емилова от Инициативния комитет за възстановяване на театъра в Силистра, Златина Станева, директор на Куклен театър - Силистра и на Орлин Дяков - режисьор. На нея стана ясно: "5 март 2014 година ще остане хубава и значима дата в историята на Силистра, защото на тази дата след много упорита кампания бе възстановен драматичният театър с решение на МС на Република България".  И още от Орлин Дяков, режисьор от Русе, под чието ръководство се поставя премиерата на пиесат "Свекърва" на Антон Страшимиров. 
Вяра Емилова и Златина Станева
      Директорът на Кукления театър в Силистра Златина Станева направи отчет от назначаването й на този пост преди 4 години до момента, от който стана ясно, че въпреки нулевото финансиране от общината, театърът е с едни от най-добрите показатели в страната. Според цифрите, Куклен театър - Силистра е в златната среда по основните показатели - брой представления и брой зрители - по-добре от Русе, Габрово и наравно с Видин, Търговище, Сливен и Ямбол. Единствено грандове като Варна, София, Бургас и Стара Загора са извън сравнението. За справка - м. г. имаме 336 представления, от които 227 в базата, т.е. в залата на театара в Силистра, а зрителите сумарно са 22 385. За сравнение с 2011 г. - 258 представления с 15 616 зрители. Като проблем се определя състоянието на "големия театър", за който има проекти, но засега няма яснота за тяхната съдба, предвид противореечивата информация от институциите.
  Инициативният комитет продължава своята работа и днес изпрати благодарствени писма до Министъра на културата д-р Петър Стоянович и до зам. министър Васил Василев! В него се казва: "УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР, с постановлението си да върне Силистра на театралната карта на България, Министерският съвет с премиер Пламен Орешарски, доказа на България и на нас, добруджанци, че е по-добре да създаваш, а в случая – да възстановяваш, средища на културата, отколкото да унищожаваш традиции, чието начало е в годините на Българското Възраждане преди век и половина. 
Момент от репетиция на "Свекърва"
О. Дяков
     В продължение на години за силистренци закриването на драматичния отдел на театъра бе драма в социалния и в моралния смисъл на думата, за да придобие и политически измерения. Надяваме се, че новото начало на Драматично-куклен театър – Силистра ще е вдъхновение както за сегашния състав на театралите, оцелели при т.нар. театрална реформа, осъществена от правителството ГЕРБ. Приемете благодарността на силистренци, че повярвахте в необходимостта в „най-северния север“ да продължи да грее огънят на театралното изкуство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар