вторник, 11 март 2014 г.

Швейцарска помощ за проби за чиста вода от Дунав при Силистра


         В Силистра бе представен поредният екопроект, този път дело на СНЦ "Дунавски клуб", наследник на някогашния "Морски клуб". Проектът е финансиран от Швейцария и за опазване на чистотата на река Дунав. Проектът се нарича "Понтонът на Дунавски клуб - лаборатория и класна стая" и е с продължителност 18 месеца, съобщи от името на клуба инж. Пламен Гойчев, научаваме от БТА. Основната цел на проекта, в който се влагат 49 хил. лева, е да бъде организирана застъпническа кампания за участие на обществен

остта в политиките за устойчиво управление на крайбрежния участък на реката и за подобряване на достъпа до информация от мониторинга за екологичното състояние на водите на Дунав в района на Силистра.
          В 6 точки на реката се вземат проби от водата, които ще се анализират по 5 показателя. Химическият анализ се извършва в Районната здравна инспекция  в Силистра. Информацията се сравнява с получените резултати от мониторинга на МОСВ и се публикува в специализиран бюлетин. Предвижда се да бъде създадена и обществена група "Пазач" за опазване на реката, която да събира данни за нарушения и да информира Дунавския клуб. 
      Наскоро от Силистренската община бе въведена в действие и автономна станция за мониторинг на водите на Дунав. Разработена е по линия на международния проект "DaHar" (Danube Inland Harbour Development - "Развитие на вътрешните пристанища по р. Дунав"), по който Силистренската община е партньор. Станцията осигурява информация за температурата и нивото, за химичните и физичните свойства на водата. Данните постъпват в  реално време и се публикуват на сайта www.ris-silistra.org.

Дунавски клуб - Силистра преди участието си в 58-та традиционна регата "Трети Март" от 28 февруари до 3 март 2014 г. във Варненско езеро в акваторията на водната база на СК "Черно море-Бриз". В регатата се състезават лодки клас „ЯЛ – 6”. Организатор на регатата е МК "Приятели на морето", съвместно със СК "Черно море-Бриз"-Варна и със съдействието на Българската федерация по ветроходство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар