събота, 15 март 2014 г.

Млад силистренец кандидат за евродепутат от листата на БСП

       За пръв път Силистра ще има кандидат за евродепутат от листата на БСП, съобщи http://www.24chasa.bg/. Той е под №15. Момчил Стефанов Неков. 27 г.; висше образование – магистър по политология (СУ „Св. Климент Охридски”); магистър по Международни икономически отношения (УНСС). Докторант към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Работи като старши инспектор в Комисията за защита на личните данни. Член на РС на БСП-Изгрев в София; зам. председател на 15 ОПО София-Дианабад.
         Момчил Неков е автор на книгата "4х4. БСП след 1989 г.", в която има интервюта с четиримата председатели на БСП слред 1990 г. В нея възпитаникът на СУ "Св. Климент Охридски" и на УНСС представя есенция от дипломната си работа, изследваща БСП през последните 22 години, на практика от създаването й до днес. В гарнитура с  приложение от 4 уникални интервюта с досегашните лидери на партията, наричана "столетницата", наследник на БКП и БРСДП. 
     "Книгата е като операта - не можеш да кажеш, че не я харесваш, защото ще те помислят за тъп", заяви предизвикателно Неков в първата си словесна изява пред скромната публика, уважила представянето на книгата в присъствието на нейния  главен редактор Цветелин Софрониев. За отбелязване е, че в него участваха само двама от ръководството на общинската организация на БСП - лидерът на Младежкото обединение Виктор Цветанов, също политолог по образование, и Надежда Бобчева, общински съветник от Групата на БСП. Младият политолог не скри от аудиторията  своите впечатления от "четиримата първи на БСП": за него Александър Лилов е "реформаторът", трансформирал партията от комунистическа в постсоциалистическа; Жан Виденов е "държавникът", поискал да промени сам "системата"; Георги Първанов е "дълновидният ръководител, който разбира от организационно развитие и партийно строителство"; Сергей Станишев е "политик със западно-европейски облик, когото не разбират в България, но въпреки това е вторият Георги Димитров, тъй като чрез лидерството си на Партията на европейските социалисти прелива уважение на ЕС към България". За  Неков е естествено личното му впечатление, че четиримата лидери на БСП "не се обичат помежду си, тъй като са били начело на партията в различни времена и условия, което ги прави играчи на 4 различни писти, макар всеки от тях остава прекалено актуален за партията".  
     Междувременно обаче БСП се е превърнала от членска партия в национална (масова) или народна партия, т.е. в 21 в. тя защитава интересите не само на т.нар. "хора на наемния труд", а на представители на повече прослойки в обществото.
     В политическия живот вървят заедно трите "белези на промяната": идейна трансформация, вътрешно-партийна демокрация и организационно развитие. Според заключенията: вътрешно-партийното противопоставяне в БСП от години е по-голямо, отколкото конфликтът с политическите й опоненти. Като представител на младото поколение, Неков и неговите ментори смятали, че в условия на безкласова борба ще става все по-важно "гражданското общество с групите му за натиск". Целта им е чрез "пакет от мерки" да се намират решения на проблемите в обществото, а не проблемите на хората да бъдат потискани от страна на управляващите.  

Цялата листа
 1. Сергей Дмитриевич Станишев
47 г.; президент на ПЕС; председател на НС на БСП; председател на ПГ на КБ; министър-председател на най-успешното правителство по време на Прехода (2005-2009 г.); народен представител (2001-2005 г. и от 2013 г.). През 1989 г. завършва с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет. През 1994 г. защитава дисертация за научна степен доктор. През 1998 г. специализира политически науки в Московската школа за политически изследвания, а в периода 1999–2000 г. по международни отношения в Лондонското училище по икономика и политически науки.

2. Илияна Малинова Йотова - досегашен член на ЕП
49 г.; завършила е българска филология в СУ „Св. Климент Охридски”; народен представител (2005-2007 г.); член на ЕП от 2007 г.; в ЕП заема следните позиции: заместник-председател на делегация в Комитета за парламентарно сътрудничество ЕС-Молдова; член на комисията по рибно стопанство; член на комисията по петиции; член на делегация в Парламентарна асамблея Евронест; заместник-член на комисията по заетост и социални въпроси; на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи; на делегацията за връзки на ЕП с държавите от Магреб и Съюза на Арабския Магреб.; член на НС на БСП.

3. Георги Георгиев Пирински
65 г.; завършил е ВИИ Карл Маркс; заместник-председател на НС на БСП (публични политики); дългогодишен народен представител (1990-2012 г.); председател на Народното събрание (2005-2009 г.); вицепремиер в две правителства в периода 1989 -1990 г.; външен министър (1994 -1996 г.). Занимава се с програмната и идейната дейност на партията. Активен участник в изработването на редица партийни документи, включително и при изработването на настоящата Програма на БСП (приета през 2008 г.); член на НС на БСП.

4. Петър Атанасов Курумбашев
46 г.; завършил ТУ-София; преди да влезе в политиката се занимава с журналистическа дейност; общински съветник от БСП (2007-2009г.); народен представител от 2009 г.; през 2013 г. е водач на листата на Коалиция за България в 24 МИР София; в момента е заместник-председател на ПГ на КБ в парламента; член на Комисията по външна политика и на Комисията по околна среда и водите.

5. Достена Христова Ангелова-Лаверн - издигната от ИК
39 г.; висше образование – Страсбургския университет Марк Блок – Антропология и Магистър е по съвременна история и международни отношения във Висшата европейска школа в Страсбург. Докторат по политическа антропология във Висшата школа по социални науки в Париж. Лаверн живее в Страсбург и работи като журналист в списанието за култура на френския ежедневник "Ле Дерниер Нувел д`Алзас" и преподава политическа антропология в Страсбургския университет. Програмен директор на няколко международни програми и фестивали за литература. Автор на книгата „Експертите на прехода”. Основен обект на изследване в нея са българските тинк-танкове.
6 Коалиционен партньор - ПБСД
7. Евгени Захариев Кирилов - досегашен член на ЕП
69 г.; висше инженерно, правно и икономическо образование; народен представител (1995-2007 г.); член на ЕП от 2007 г.; в ЕП заема следните позиции; първи заместник-председател на Комисията по регионално развитие на ЕП; член на Съвета на председателите на делегации; член на комисията по външни работи; член на Делегация в комитетите за парламентарно сътрудничество ЕС-Армения, ЕС-Азербайджан и ЕС-Грузия; заместник-член на Комисия по регионално развитие; на Подкомисията по сигурност и отбрана; на Делегация в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Бивша югославска република Македония. Член на НС на БСП.

8. Александър Тихомиров Симов
36 г.; висше образование – журналистика (ФЖМК в СУ „Св. Климент Охридски”). Работил e като журналист във вестниците „Стандарт“, „Пловдивски труд“, „Земя“. От 2004 година работи във вестник „Дума“. Активен блогър. Секретар на Оперативното бюро на МО на БСП с ресор „Медийна политика”. Член на БСП.

9. проф. Андрей Лазаров Пантев
75 г.; историк; професор от СУ „Св. Климент Охридски”; дългогодишен преподавател. Автор на над 300 публикации на няколко езика (български, английски, руски, испански, немски); автор на около 40 книги; съставител и редактор на исторически сборници и енциклопедии. Депутат в 39-то, 40-то и 41-то НС от гражданската квота на Коалиция за България.

10. Ия Тодорова Петкова- Гурбалова
33 г; висше образование – има научна степен „доктор”, защитена в специалност Администрация и управление в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”; като магистър е завършила Стратегическо управление (в СУ) и Политически мениджмънт (в НБУ); преминала е редица обучения с политическа насоченост към Българското училище за политика, ИСИ, Съвета на Европа и др.; има научни публикации в международни издания. През 2007г. е била стажант-асистент на Кристиян Вигенин в Европарламента. Трудовият й опит включва работа в Ситибанк; в АФИС като ръководител на управление на проекти; в Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” като Асистент. Член е на НС на БСП.

11. Пламен Димитров Чернев
40 г.; висше образование – магистър от ВИХВП Пловдив (Технология на виното и пивото); магистър от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” (Регионално развитие). Кмет на община Сухиндол (област Велико Търново) за втори мандат. Преди това един мандат е бил зам.-кмет на общината. Член на ИБ на БСП Сухиндол. Членува в Съюза на енолозите в България от 2009г.

12. Стоян Ташков Ташков
34 г.; висше образование – машинен-инженер, доктор от ТУ София. Работи като Главен асистент в същото висше учебно заведение. Секретар на 33 ОПО София, член на ИБ на район Студентски. Бил е кандидат за народен представител от листата на Коалиция за България в София - МИР 23.

13. Наталия Стоянова Стоянова - Петрова
37 г.; висше образование – магистър от СУ „Св. Климент Охридски” (Връзки с обществеността); от Университета в Аахен (Европеистика); от УНСС (Международни икономически отношения); преминала е редица допълнителни курсове за подготовка (най-вече във фондация Фридрих Еберт). Трудовият й опит включва работа в БНТ (експерт в дирекция „Международна дейност”); в БНБ като експерт в отдел „Връзки с обществеността” и началник на кабинета на управителя като Асистент. Част е от Национално движение „Русофили” от 2008г.Член на БСП.

14. Катя Колева Келевска
45 г.; висше образование – магистър от ВИНС гр. Варна (Икономика и управление). Има направени специализации в: John F. Kennedy School of Government, Харвард; в Държавния департамент на САЩ по Развитие на лидерство; в Московската школа за политически изследвания. Взела участие в множество семинари и обучения на Световна банка, ОИСР, Европейски институции и НПО-та, като "Фридрих Еберт", Българското училище за политика и др. Работи като Финансово-икономически директор в консултантска фирма за инвестиционни проекти. Председател на ИСИ от 2011 г. Два мандата член на НС на БСП (2005 - 2012 г.); Областен координатор на ОЖС-Смолян; член на ОблС на БСП-Смолян; член на ОбС БСП-Смолян. Била е два мандата общински съветник (2003-2011 г.)

15. Момчил Стефанов Неков
27 г.; висше образование – магистър по политология (СУ „Св. Климент Охридски”); магистър по Международни икономически отношения (УНСС). Докторант към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Работи като старши инспектор в Комисията за защита на личните данни. Член на РС на БСП-Изгрев; зам.-председател на 15 ОПО София-Дианабад.

16. проф. Николай Филев Джагаров
65 г.; висше образование – професор, доктор на техническите науки и доктор от Санкт-Петербургския електротехнически Университет. В същия университет е завършил своята магистърска степен (Електрообзавеждане и автоматизация). Преподава във Висшето военно-морско училище „Н.Й. Вапцаров” – Варна от 40 години. Общински съветник от групата на БСП във Варна за трети мандат. Председател на РС-Приморски гр.Варна; член на ИБ на ГС БСП-Варна.

17. Николай Асенов Тишев
38 г.; висше образование – Стопанска академия „Д.А. Ценов” - Свищов (магистър по Финанси; бакалавър по Застраховане.). Изпълнителен директор на Пристанище-Бургас ЕАД. Областен председател на БСП-Бургас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар