четвъртък, 6 март 2014 г.

Изложба вм. "диалог между поколенията" в ГХГ-Силистра

Пролетна изложба, посветена на Международния ден на жената - Осми март и Първа пролет- 22 март  бе  уредена в Градската художествена галерия  в Силистра. Тя е дело на Дружеството на художниците към СБХ и бе открита от Димитър Кулев - председател на дружеството. В приветствието си зам. кметът Денка Михайлова заяви: "Възхищавате всички ни с Вашия ентусиазъм и познание за красота и симетрия“. Приветтвие под формата на поздравителен адрес до художниците имаше и от областния управител Насуф Насуф.
„В изложбата са включени около 50 творби с жанрово разнообразие – живопис, графика, скулптура и рисунка на 18 автори, 5 от които жени. Сред тях е и Йоана от Полша, която участва с два добруджански пейзажа. Повечето от експонатите се изложени пред публика за пръв път. Надяваме се, на широк  интерес от страна на почитателите на изящното изобразителното изкуство в следващите дни“, сподели г-н Йордан Колев, директор на Художествената галерия в града ни. 
Назаем от АРТ СИЛИСТРА: ... Сюжетите са портрет, натюрморт, пейзаж и композиция.. В живописта е използвана живописна техника - маслени бои върху платно и фазер, акварел и смесена техника. В графиката - литография, офорт, суха игла и акватина. В скулптурата - бронз и дърво, а в рисунките - молив, въглен, пастел и кафе. Тази година в изложбата има участник от град Лодз - Полша. Това е художничката Йоанна Тиеле с два чудни добруджански пейзажа. 
Професор Ангел Станев - преподавател по скулптура в НХА - София, и Пламен Аврамов - директор на ХГ - Варна, отново подкрепиха дружеството. Групата се обогати с присъствието на млади силистренски художници като Христина Гаева, Таня Кулева, Боян Вихренов, Преслав Колев, Йордан Цонев, Радослав Христов. Трябва да отбележим и участието и на утвърдени художници като Йордан Маринов, в чиито творби пластичният език е съвременен и актуален, и Коста Дончев - в неговите картини се вижда също търсенето на съвременни изразни средства. 
Получи се добър диалог между старото и младото поколение художници. Различните като стил търсения на изложените произведения дават на изложбата специфичен характер.


Няма коментари:

Публикуване на коментар