петък, 14 март 2014 г.

В Силистра чествахме 110 години на 31 Силистренски пехотен полк – Железен




14/3/2014

         Община Силистра, Областна администрация – Силистра, Съюзът на ветераните от войните и патриотични организации, заедно с  гражданството, честваха 110-ата година от основаването на 31 силистренски пехотен полк – Железен. Тържеството премина с делова част в салона на община Силистра, където  основното слово държа д-р Тодор Дюлгеров, председател на дружеството на ветераните в присъствието на гости от Русе, Велико Търново, Търговище и др. градове, както и от град Кълъраш, Румъния.
         Пред паметника на героичния полк бе втората част с панихида, отслужена от Доростолския митрополит Амвросий, както и със слова на областния управител Насуф Насуф и на заместник кмета на община Силистра Денка Михайлова. Венци поднесоха десетина институции, сред които ОА-Силистра, както и политически партии. Възпоменанието бе и по повод 69-ата година на Дравската епопея. Около 20 ветерани от Железния полк участваха в тържеството, за да споделят годишнината.
         За 70-ата година от края на Втората световна война (през 2015 г.) би трябвало да е готова мемориалната стена на славата, която ще се намира в района на паметника на 31 полк. Предвидено е на нея да бъдат изписани имената на 446 войни герои. През 2005г. за целта е бил създаден Инициативен комитет, от чието име е предложен проект, вече утвърден от специална комисия към Министерството на културата. На основата на него ще се иска строително разрешение от община Силистра, за да започне градежът.
         

Няма коментари:

Публикуване на коментар