петък, 7 март 2014 г.

На 14 март - възпоменателно тържество „110 години 31 Силистренски полк“




От няколко години в Силистра се подготвя Мемориална стена на славата, вписана в района на паметника „31-ви пехотен полк (Железния)” в Силистра. Юристът Николай Димов, който бе областен управител в периода 2011-2013 г.,  е начело в момента на Инициативен изпълнителен съвет, ангажирал се да подготви изграждането на мемориала с изписани имената на над 550 бойци и офицери, загинали във Втората световна война. Участие със свои средства са предоставили няколко от общините в област Силистра. . До този момент са събрани над 17 000 лева за нуждите на Инициативния комитет, който трябва да заплати проекта и да започне изграждането на стената с изписване на имената на загиналите. Близо 10 години продължава работата на обществения съвет. Арх. Мария Друмева е в основата на проект за Мемориалната стена, предвидена врайона на сегашния паметник на 31 полк – градинката между бул. „Македония“ и ул. „Добруджа“. Предстои да се получи протокол от специализирана комисия към Министерството на културата, одобряващ проекта, за да се поиска от община Силистра разрешение за строеж
Според историка Тодор Николаев: „В списъка са 446 души, служили в полка и убити на фронта, като 206 (плюс още 17 от община Тервел) са добруджанци от област Силистра. В списъка са и 118 силистренци, загинали като служещи в други бойни части (предимно в пехотни полкове, но и в други специализирани военни звена). Сред убитите има жители на различни области – Варна, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Монтана и др. Предстои да бъдат поканени за участие областните управители на областите, от които загинали войници и офицери, чиито имена ще бъдат изписани на стената на славата.
На времето в Българската армия е имало действащи 24 полка и 12 допълващи, сред които и полк №7. През 1903г. всички полкове стават действащи, тъй като се увеличава българската войска. Така №7 става №31 и отначало е настанен в Добрич. Едва по-късно отива във Варна, поради което е наречен Варненски полк. Там се намира и Приморският полк, поради което е преместен в Силистра. Войниците от цяла Североизточна България влизат в Четвърта Преславска дивизия, което е на практика „Дивизионна област №4". По време на Балканската (от 5 октомври 2012 г. до 13 май 2013 г.) и на Междусъюзническата войни полкът участва във Втора бригада на Четвърта Преславска дивизия. Тридесет и първи полк престава да съществува през 1919 г. в Търговище по силата на т.нар. Ньойски договор, когато е разформирован.
Излиза на бял свят през 1940 г. отново във Варна и веднага е прехвърлен в Силистра, където се намира до края на съществуването си (1945 г.). Във Втората световна война 31 полк също се нарича Варненски. Така в бившата 12-а сборна дивизия влизат Добричките полкове №31, №32 и №46. В Силистра, където има казарми, населението посреща с възторг ситуирането на полка, олицетворение на възстановяването на българската държава след над 20-годишното румънско владичество. Пратени са млади добри офицери, на които дължим масовия героизъм през Втората световна война.
През Първата световна война полкът дава жертви при боевете на Добруджанския фронт и в Македония. 31 полк пръв надвисва над Тутракан през 1916 г. при обсадата на крепостта. Всички висши офицери на полка са били убити или ранени, поради което кап. Тумпаров приема капитулацията на противника. За да изпълни ролята той става майор, т.е. старши офицер..

От служилите в 31 има 445(6) убити и безследно изчезнали във Втората световна война: от 24 септември 1944 г., когато е убит войник от Тервелско, до 12 май 1945 г. На паметник в Кишбайом в Унгария пише: „На падналите силистренци от 31 Варненски полк". На практика след края на Втората световна война започва преименуването на полка. Полк. Ботев наложил името на 31 Силистренски пехотен полк - Железния по презумпция, че повечето от кадровия състав и от убитите са от Силистренския край. В първата и във втората фаза на Втората световна война действително силистренци са неотменно част от полка, докато варненци и провадийци само във втората."

Няма коментари:

Публикуване на коментар