неделя, 23 март 2014 г.

Версинаж: Варненец стана Русенски митрополит, църквите от Главиница и Тутракан под негово ръководство

       http://www.vesti.bg/. Новият Русенски митрополит е Стобийският епископ Наум, който беше избран днес с 13 гласа от Светия синод. Другият кандидат - Тивериополският епископ Тихон, не получи нито един глас на избора в синодалния параклис. Епископ Наум беше досега главен секретар на Светия синод. Той ще заема този пост още няколко месеца, докато се намери подходящ заместник и докато се премести в Русенска епархия. До избора на Русенския митрополит се стигна, след като досегашният Неофит беше избран на 24 февруари 2013 г. за патриарх и Софийски митрополит. Преди седмица на епархийските избори Стобийският епископ Наум получи 22 гласа, а Тивериополският епископ Тихон гласуваха 15 от избирателите. Постъпили жалби след излъчването на двамата кандидати нямаше, а преди ден Синодът счете, че изборът им е изряден. Митрополитският избор се състоя днес преди обяд в столичния параклис на Светия Синод. Денят за духовенството започна с литургия, а след 10.00 ч. се осъществи и самият избор. Патриарх Неофит се обърна с няколко думи към присъстващите, след което Негово светейшество и останалите митрополити по старшинство влизоха един по един в олтара на параклиса и върху разтворено Св. Евангелие изписаха името на своя избраник - един от двамата епископи – Наум или Тихон - посочени от епархийските избиратели предната неделя. Патриархът преброи гласовете - всички те бяха за епископ Наум. "Вярваме, че той ще оправдае нашите очаквания и ще бъде достоен архипастор на всечестния клир", заяви Негово Светейшество Патриарх Неофит в приветствието си към новия Русенски митрополит.
        Кой е новият Русенски митрополит? 

       Стобийският епископ Наум (Наум Андонов Димитров) е роден на 19 октомври 1968 г. във Варна. След отбиване на военната си служба през 1989 г. постъпва в паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” при гара Черепиш. През 1994 г. завършва Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски”. На 22 декември 1990 г. като студент в Богословския факултет е постриган за монах от Браницкия епископ Герасим и под духовното старчество на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в манастира „Св. ап. Петър и Павел” в с. Златар, Шуменска духовна околия. На Неделя Православна през 1991 г. е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил в катедралния храм „Св. Успение Богородично” във Варна. На 26 юли 1992 г. е ръкоположен за йеромонах също от Варненския митрополит в старинния храм „Св. Параскева” във Варна. От 10.9.1992 г. до 15.7.1996 г. е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий”, като летните месеци е бил ефимерий в Бачковския манастир. От февруари до май 1997 г. е на специализация в Гърция. От 1 юни 1997 г. е назначен за енорийски свещеник в гр. Велики Преслав, Варненска и Великопреславска епархия. На 20 декември 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храм „Св. архангел Михаил” във Велики Преслав.
        По решение на Св. Синод на БПЦ от 1 април 2004 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод на БПЦ и за председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски”. На 17 март 2007 г. в храм „Св. Александър Невски” е хиротонисан с титлата Стобийски епископ. От 2010 г. е освободен от председателството в "Св. Александър Невски", за да бъде назначен там еп. Тихон. Задълженията си на главен секретар а Св. Синод изпълнява и до днес.Източник: БГНЕС


Няма коментари:

Публикуване на коментар