четвъртък, 27 март 2014 г.

Митрополит Амвросий навръх Благовещение: В дните на Великия пост има два дни, в които човек трябва да се радва: Благовещение и Цветницаjordansilistra.blogspot.com (ВЕРСИНАЖ - VERSINAJ)

Навръх Благовещение в православния храм „Св. първоапостоли Петър и Павел“ група жени бяха поканени от Доростолска епархия, за да получат внимание от Негово Викопреосвещенство доростолския митрополит Амвросий. „Те бяха поредният трети адресат с в акта на благотворително внимание от страна на Епархийския съвет към хора, които имат нужда да получат добра дума“, обясни от името на съветниците в него Цветана Цанова. Става дума за жени на различна възраст, които може и да не забелязваме във всекидневието си, но трябва да знаем, че на тях дължим чистотата и красотата на цветята в Силистра.
Защо на Благовещание?
Митрополит Авмросий: „В църковните среди Благовещение е празникът на жената. Свързано е с това, че на този ден Богородица получава вестта, че ще роди Спасителя на света. Този ден е ден за радост. В дните на Великия пост има два дни, в които човек трябва да се радва: Благовещение и Цветница.
         Едва ли тези неща могат да Ви утешат, но Бог има промисъл за всеки от нас – знаем или не знаем, искаме или не искаме. Върху всеки от най Той е сложил кръст, който да бъде носен през живота ни. Кръстовете са различни, защото и ние, хората, сме различни. Естествено е човек винаги да смята, че неговият кръст е най-тежкият. Затова Господ е дал очичките, за да виждаме наоколо, че има и по-зле от нас; че има хора на легло и в инвалидна количка, а ние ходим и се разхождаме. Нека носим Кръста си. И не мислете, че на заможните хора всичко на света им е само добре, без да знаем с какво и как го плащат. Съгласно нашето вероизповедание на едни се дава мъката тук на Земята радост Божия, но за кратко време. Знаете притчата за богатия и за бедния Лазар.
Не си загубвайте – първо, Надеждата. Второ – уповавайте се, защото Бог я дава на хората според Вярата им. Така че, приемете си Кръста – в семейството и въобще в живота Ви. Когато Вие сте добри кръстоносци, Бог ще Ви утеши и възнагради – бъдете сигурно в това.
За много години на Вас, жените! Да сте живи и здрави. Има една мисъл на един светец: „Чрез жена – Ева, грехът влезе в света, и чрез друга жена – Света Богородица, дойде спасението на света“. Мислете върху тези думи, Вие сте благословени от Бога. Вие, наследниците на Ева, осъзнавате, че грехът е влязъл чрез нея. Жените са пчеличките на църквата…

Мъжете продължават да живеят с греха на Адам, който е казал на Бога: „Жената, която ти ми даде, тя ме изкуши“, т.е намерил си е оправдание.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар