понеделник, 10 март 2014 г.

ОА-Силистра и общините в областта в процес на организация на акцията „Да изчистим България за един ден“

10/3/2014

 
               Област Силистра, която е №1 в страната по брой участници в последните две кампании „Да изчистим България за един ден“, и тази година прави организация за активно участие в продължението на кампанията – на 26 април (ден събота). На 19 февруари в Силистра се проведе първата за тази година консултативна среща по повод предстоящата екоакция, предвидена за дните след Великден. Традиция е в Добруджа около един от най-големите християнски празници  стопаните да почистват къщите и дворовете си, да варосват дръвчетата, като включват в работата представителите на различни възрасти. Кампанията се провежда в 110 страни по света. В нея се включват кметства, администрации, училища, детски градини, читалища, фирми, неправителствени организации, неформални групи и др. структури на обществото. Координатор на акцията е Областна администрация, а основен организационен фактор са общините. Заедно с няколко министерства и многобройни институции, медиите и фирми партньори. И тази година чрез ПУДООС Министерството на околната среда и водите отделя 60 000 лева във вид на ваучери за гориво, които ще бъдат разпределени ден-два преди мероприятието. Българска асоциация „Полимери“ осигурява 110 000 чувала, чието разпределение предстои.
            В момента в страната има над 3 000 сигнала за замърсени места, които трябва да бъдат почистени. Те са нанесени на специална карта и според специалистите концентрацията им е по-малка от миналата година, т.е. има сгъстяване, а не разширяване на ареалите им. В област Силистра по-голяма активност се отчита в общините Тутракан, Главиница и Кайнарджа. Посочените данни се определят като субективни, а не като експертни и изчерпателни. В сигналите има информация предимно за леки битови отпадъци, които са най-малко опасни, като сред тях няма индустриални.
              Предвидени са нови серии на часовете, наречени „Чистознание“, провеждани от шестима доброволци в различни градове по местна заявка. Те са в рамките на съпътстващата акцията инициатива ЧистоЗнание, която включва поредица от събития в цялата страна, свързани с неформално и забавно обучение за опазване на околната среда, разделното и безопасно събиране на отпадъци и др. Целта на ЧистоЗнанието е да промени съзнанието на хората и тяхното отношение към местата, на които живеят и начина, по който се грижат за своите отпадъци. Съвместно с  популярни лица от любимото на милиони българи шоу „Гласът на България”, които подкрепят кампанията, доброволците обикалят България и провеждат забавни образователни игри за разделно събиране на отпадъците и промотират инициативата за почистване в цялата страна. И през 2014 г. ще се продължи съвместният опит приятели и партньори да работят за възпитанието на децата и младежите в отговорно поведение към околната среда с цел намаляване на генерираните отпадъци. За часа по чистознание СРОКЪТ ЗА РЕГИСТРАЦИЯ Е 14 МАРТ 2014 Г. ПОПЪЛВА СЕ ОТ ДЛЪЖНОСТНО ЛИЦЕ, КОЕТО ПРЕДСТАВЛЯВА СЪОТВЕТНАТА ОБЩИНА! ФОРМУЛЯРЪТ СЕ НАМИРА НА АДРЕСА НА КАМПАНИЯТА: http://www.btv.bg/da-izchistim/kampania-novini/story/1111226877-ChistoZnanie_2014.html.
             Организатори на Часа по ЧистоЗнание е отборът на ЧистоЗнаещите – студенти доброволци от различни университети в страната. Един Час по ЧистоЗнание започва с прожекция на образователен анимационен филм за рециклирането. Следват игри с тематика, съобразена с политиката на Европейската Комисия за ZeroWaste в действие. Продължителността на занятието е 60 минути, a общият брой на участниците в него е не повече от 30 деца. Домакините трябва да имат възможност да осигурят зала за провеждане на Часа по ЧистоЗнание, снабдена с техника за мултимедия, както и да се погрижат за дисциплината на децата.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар