понеделник, 3 март 2014 г.

На Трети март в Силистра и в областта

 Стотици жители и гости на града поднесоха венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и граф Лев Толстой, на 3 март 2014 година по повод 136 години от Освобождението и Националния празник на Република България.
На трети март в Йорданово
Проявите, организирани от Община Силистра, започнаха с прожекция на филма за Крепост „Меджиди Табия“. В 10:30 часа започна официалната церемония по отбелязване на Националния празник на Република България. 
„Днес сме свободни. Имената на просветители, на възрожденци, родолюбци, на смели мъже и жени, на държавници, на поколения величави българи, вписали живота си в стремеж за българското блестят в летописите на историческата ни гордост. Свободата е най-големия дар. Свободата е възможността  на човека да прави всичко, което не вреди на правата на другите. Неин принцип е природата. Нейно правило е справедливостта. Неин защитник е законът“, с тези думи, кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов се обърна към всички присъстващи и благодари за изключително активното участие на граждани и институции в отбелязването на Националния празник на Република България тази година.

Програмата включваше изпълнение на стихотворения от наградените в12-ия общински ученически рецитаторски конкурс „С България в сърцето“ – Иван Савов и Рада Златева, както и с изпълнения на Вокална група към Детска фолклорна формация  "Добруджанче“ към НЧ „Доростол – 1870“ и Музикална студия „До Ре Ми“, Градски духов оркестър, и почетен караул, даден от Регионален клуб "Традиция".
Знаменосец в тържествената церемония по издигане на националния флаг тази година бе Иван Красимиров Савов – 11 „А“ клас на ПМГ "Св. Климент Охридски", а негови асистенти Мирослава Георгиева Няголова - ученичка  в ПГСУАУ "Атанас Буров", гр. Силистра, 12 клас, и Аделина Христова Христова - председател на Ученическия съвет на ЕГ „Пейо Яворов“.
На трети март в Тутракан, Сребърна и
 в Проф. Иширково
В тържествената церемония участваха Доростолският митрополит Амвросий, народните представители Стефан Господинов и Антон Кутев, областният управител Насуф Насуф, председателят на Общински съвет – Силистра Димитър Генов, заместник – кметът на Община Силистра г-жа Денка Михайлова, заместник областният управител Джанан Халил, главният секретар  на ОА-Силистра Светлана Великова, секретарят на община Силистра г-н Ростислав Павлов, директорът на ОД на МВР – Силистра  главен инспектор Кристиян Петров, директорът на ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението Румен Мъров, началникът на Областен военен отдел – Силистра подп. инж. Ивайло Александров, общински съветници, ученици, учители и други представители на административни структури от общината и областта.
В чест на Националния празник с пълно работно време и при безплатен вход за всички гости и граждани на Силистра, ще работят Художествената галерия, Природонаучният музей "Сребърна", Етнографският музей, както и Археологическият музей.


Няма коментари:

Публикуване на коментар