петък, 28 март 2014 г.

В Дулово обсъждат разработването на находището на каолин

Разработено каолиново находище в
Североизточна България
          По покана на кмета на Община Дулово-д-р Юксел Ахмед се проведе среща на представителя на „Рьопке“ АД г-н Румен Гайтански с общинските съветници. В пряк разговор общинските съветници се запознаха с намеренията за създаване на на общо дружество между фирмата и общината за разработване на каолиновото находище, което е в дуловския край.
         В провелия се разговор стана ясно, че намеренията за инвестиране и развитие в района датират от 9 години, но съдебни дела са спирали хода на инвестицията. За разлика от „Каолин“ - Сеново, където искат само да добиват суровината, да я изнасят и обработват на друго място, г-н Гайтански има намерение да открие преработваща фабрика  в района на град Дулово. В бъдеще ще се създаде предприятие за изработка на порцеланови изделия, а това са работни места за хората от района. В началото работните места ще бъдат от 150 до 300, като тенденцията е те да достигнат 800-1 000. Очаква се работата да започне през месеците юни и юли, тъй като все още се водят съдебни дела. Всички необходими документи са подготвени и когато се стартира ще има нужда от работници, багеристи, шофьори, лаборанти. 
       Гостът уточнява, че при желание от страна на кметовете има готовност за среща с жители на селата, които са в близост до находището “Балабана“, и е готов да построи отделен път, за да се ползва само за тежкотоварните машини. Гарантира се спазване на екологичните изисквания, според българското законодателство. 
      Каолиновите находища в  община Дулово са известни от 60-те години на миналия век. Те не са разработвани, въпреки че със суровина от тях пробно са произведени няколко комплекта порцеланови съдове с добро качество. Според проучвания, залежите могат да се експлоатират за период от близо 40 години.


По прессъобщение от ВАНЯ ПЕТРОВА, община Дулово

Няма коментари:

Публикуване на коментар