четвъртък, 27 март 2014 г.

Ученици от Северна България ще доят крави и ще зарязват лози в ПЗГ „Добруджа“, домакин на регионалното състезание „Млад фермер“


jordansilistra.blogspot.com (ВЕРСИНАЖ - VERSINAJ)


          В последните дни на март Силистра е домакин на регионалния кръг на състезанието „Млад Фермер“. Състезанието се провежда на ротационен принцип на домакинство по предложение на университет от Пловдив и с подкрепата на МОН. Тази година е петото издание, като домакините от ПЗГ „ДОБРУДЖА“, създадена преди 105 години, са измислили лого на състезанието. Участници ще бъдат 23 отбора от цяла Северна България – от Видин до Добрич. 
Всеки отбор ще бъде с трима участника, т.е. почти 70 деца с поне един ръководител, много професионалисти като членове на комисии за оценка в трите направления – животновъдство, растениевъдство, механизация.  В програмата на 29 март– „резитба на лози“ в двора на гимназията (9-9,30 ч.), доене в кравефермата в Ситово (4-8 ч.), разпознаване на фуражи и семена (10-13 ч.), майсторско управление на трактор на територията на учебния полигон (9-13 ч.). Участниците в състезанието ще посетят крепостта „Меджиди табия“.
Откриването на състезанието е на 28 март от 17,30 часа в комплекс „Куин“ в кв. „Деленки“. За участие в него е поканен областният управител Насуф Насуф. Накрая ще има церемония по награждаването (на 29 март от 19 часа отново в същия комплекс). Тогава е и празничната програма. Наскоро в Силистра бе състезанието „Млад строител“, проведено в ПГС „П. Пенев“. Професионалната гимназия от Ситово  през април ще участва в подобен формат в Пловдив.
От ръководството съобщават: „Събирахме дарения, нашите земеделци много активно помогнаха – дариха продукти, закупиха много скъпи и оригинални награди, осигуряват спане и храна за децата и гостите. Внесени са много иновации по провеждане на състезанието, поради което вълнението е голямо.“ Очакват се представители на следните университети: Лесотехнически – София, Пловдивски, Тракийски и Русенски. Всички са потвърдили участие, очакват се директори на дирекции в МОН и МЗХ. Има вероятност проявата да бъде уважена лично от министър Греков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар