неделя, 9 март 2014 г.

Местан в Силистра: Очаквам в областта резултат далеч отвъд 20 000 гласа на изборите през м. май


Централният екип на ДПС е на предпредизборна обиколка из страната. Силистра е петата област за среща с разширения екип на областната организация за анализ на ресурсите и ситуацията и целеполагането за изборите за европейски парламент. Силистра е от особено значение. Очаквам по-амбициозна цел от постигнатата на парламентарните избори, когато организацията се представи много добре. Изборите бяха проведени в изключително тежка изборна ситуация в условия на, меко казано, упражняван политически терор от тогава управляващите. Всички ресурси бяха  насочени към Силистра и организацията ни издържа много тежко изпитание, за което заслужават висока оценка.  Новината е, че постигнатото през май 2013 г. вече изобщо не е цел на организацията. То е само солидна база, върху която очаквам чувствително  надграждане. Очаквам резултат далеч отвъд 20 000 гласа. Това накратко е целта на визитата.

  ...Нашата политическа позиция по изменението в НК се съдържа в нашата подкрепа.  Има престъпления, за които не трябва да има давност - престъпленията против човечеството, против правата и свободите.

В срещата с участието на над 300 души, свикана от областния председател на ДПС Насуф Насуф, бяха местните депутати Рамадан Аталай и Невин Хабил; евродепутатката Филиз Хюсменова и други представители на централното ръководство на ДПС, вкл. и депутати от други райони на страната.
От страницата на ДПС в интернет научаваме още: „До края на този месец областните структури на ДПС ще номинират кандидатите за български представители в Европейския парламент. Това заяви в Добрич председателят на Движението за права и свободи. Той припомни, че най-големият тест за един избраник, независимо в какъв парламент е - европейски, национален или местен, „е тестът на негово величество избирателя”.
Лидерът на ДПС Лютви Местан смята, че в предстоящите избори за Европейски парламент отговорност на "нормалните партии" е решително да противодействат на радикалните течения. Местан: „Аз бих искал нормалните партии, които се разполагат в демократичния спектър, да съхранят позициите си, защото разколебаването на който и да е елемент от класическата триада - ляво, център, дясно, отваря ниша за радикални течения - било крайно националистически, било крайно популистки.” По думите му в българската политика има популистка ниша и макар политическите субекти, които я представляват, да се сменят, тя се оказва устойчива. „Казвам това с известна загриженост, защото в крайна сметка резултатът от популисткия вот е изкривена демокрация”, допълни лидерът на ДПС. Местан коментира, че популисткият вот е проблем и на Европа като се очаква крайните националисти да разширят присъствието си в Европейския парламент.
...„Нека всички да бъдем достатъчно отговорни, да внимаваме, да прецизираме какви хора се предлагат и от там нататък да разчитаме на избирателя като безспорния съдник”, посочи политическият лидер. Той допълни, че критериите за номиниране на дадена личност за народен представител са вече приети с решение на Централния съвет на ДПС. На първо място е поставена компетентността, познаване на работата на европейските институции, съчетано с принадлежност към ценностите на либерализма, комуникативни умения, владеене поне на един от работните езици на Общността. Вече текат номинации в местните структури на партията, каза Лютви Местан. Той подчерта, че отново в ДПС номинациите ще се движат от долу нагоре, т.е. от местните структури към централното ръководство. До края на този месец областните структури ще номинират кандидатите за български представители в Европейския парламент и след това вероятно ще е необходимо известно време за балансиране на листата. По думите му, тази листа е национална, което предполага съвместяването на различни обстоятелства за съобразяване. Той счита, че към средата на месец април или малко след това листата ще бъде готова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар