четвъртък, 13 март 2014 г.

На 14 март в Силистра: 110 години от създаването на 31-ви силистренски пехотен полк – ЖЕЛЕЗНИЯ и 69 години от Дравската епопея

13/3/2014

         На 14 март в Силистра е тържественото възпоменание: 110 години от създаването на 31-ви силистренски пехотен полк - ЖЕЛЕЗНИЯ и 69 години от Дравската епопея. Тържествата са дело  на община Силистра, Областна администрация - Силистра, Областен военен отдел – Силистра, Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, и Регионален клуб „Традиция”.
        Тържественият концерт в салона на община Силистра е в 9.30 ч. и е с участието на изявени музикални и творчески формации от Силистра и региона: Градски духов оркестър, Фанфарна музика при ОУ ”Отец Паисий”, Ансамбъл „Добруджа”, Вокална група „Ехо” и Вокална група на ДФФ „Добруджанче” при НЧ ”Доростол-1870” - Силистра, Вокална група за патриотични песни при Съюза на ветераните - гр. Дулово, рецитатори. От 11.00 часа на паметника на 31-силистренски пехотен полк Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий ще отслужи панихида в памет на загиналите воини, ще бъдат поднесени венци и цветя. Регионална библиотека „Партений Павлович” - Силистра в партньорство с Филателно дружество „Димитър Дончев” - Силистра организираха изложба, която е експонирана до 20.03.2014 г. на първия етаж на библиотеката.
       Първото си бойно кръщене 31-ви полк получава по време на Балканската война. Участва в редица славни сражения при Селиолу, Гечкенлий, Петра, Лозенград, Чаталджа. През Междусъюзническата война полкът се сражава при гр. Градище и Калиманци. През Първата световна война има голяма заслуга за превземането на считаната за непристъпна Тутраканска крепост. Паметни ще останат боевете, които полкът води на унгарска земя. За проявената храброст и мъжество при Чекел и Кишбайом 31 Силистренски полк спечелва името си „Железен”. Дравската епопея е една от най-успешните отбранителни операции на българската армия по време на Втората световна война срещу войските на Третия райх. В продължилите на 14 денонощия боеве Първа българска армия дава хиляди убити, ранени и безследно изчезнали, написали с кръвта си героичната Дравска епопея.
От няколко години в Силистра се подготвя Мемориална стена на славата, вписана в района на паметника „31-ви пехотен полк (Железния)” в Силистра. Юристът Николай Димов, който бе областен управител в периода 2011-2013 г.,  е начело в момента на Инициативен изпълнителен съвет, ангажирал се да подготви изграждането на мемориала с изписани имената на над 446 бойци и офицери, загинали във Втората световна война. Участие със свои средства са предоставили няколко от общините в област Силистра. До този момент са събрани 17 500 лева за нуждите на Инициативния комитет, който трябва да заплати проекта и да започне изграждането на стената с изписване на имената на загиналите. Близо 10 години продължава работата на обществения съвет. Арх. Мария Друмева е в основата на проект за Мемориалната стена, предвидена в района на сегашния паметник на 31 полк – градинката между бул. „Македония“ и ул. „Добруджа“. Предстои да се получи протокол от специализирана комисия към Министерството на културата, одобряващ проекта, за да се поиска от община Силистра разрешение за строеж

Според историка Тодор Николаев: „В списъка са 446 души, служили в полка и убити на фронта, като 206 (плюс още 17 от община Тервел) са добруджанци от област Силистра. В списъка са и 118 силистренци, загинали като служещи в други бойни части (предимно в пехотни полкове, но и в други специализирани военни звена). Сред убитите има жители на различни области – Варна, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен, Монтана и др. Предстои да бъдат поканени за участие областните управители на областите, от които загинали войници и офицери, чиито имена ще бъдат изписани на стената на славата. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар