вторник, 11 март 2014 г.

На „Невруз“ в Добруджа в чест на пролетното равноденствие


СН. tr.wikipedia.org 
В силистренското село Брадвари на 15 март от 10 ч. местното кметство, Народно читалище „Заря 1957“ и Сдружение с нестопанска цел „Джем“ организират първите по рода си тържгества в селото по случай предстоящата Първа пролет и характерния за общността на селото пазник „Невруз“. В него ще участват състави от няколко села в област Силистра, както и от съседни области. Ще има гости и от Турция. Празникът е в културния календар на община Силистра.
Какво научаваме за празника от интернет (по http://www.kircaalihaber.com/). Тюркоезичните народи честват от най-стари времена настъпването на пролетта като важен празник, наречен Невруз. Този древен и наситен с богати и интересни народни поверия празник представлява важна част от историята, бита и културата на турците. Празникът Невруз е известен като "Пролетно равноденствие", "Ден на яйцето". С празника Невруз се изпраща зимата и се посреща пролетта. Животът на хората протича в крак с природата.
Знак за започване на работата на полето дава броят на дните, пресмятани от Димитровден, и така се редуват: На 100-ия ден – ралото стегни На 110-ия ден – на нивата кацни. На 120-ия ден – семената приготви. На 130-ия – нивата разори. Гласът на кукувицата носи радостната вест за идването на Невруз, както и щъркелът. Празникът Султан Невруз започва на 21 март с предваритeлна подготовка. Преди празника къщите и дворовете се почистват, а яйцата се боядисват. За подклаждането на голям празничен огън се набавят сухи клонки и дърва от гората и се натрупват на мястото, където ще се проведе честването. В празничните дни жените не перат и не вършат ръкодeлна работа, не шият. Мъжете също не подхващат работа. Боядисаните яйца се раздават и се чукат за късмет. Ядат се пити, пържени в масло (колачи). Огънят се прескача за здраве. В някои области дори и животните се прекарват през огъня. 
В Добруджа празникът се чества на 21 март с голямо въодушевление и радост. Обичаите са същите както на Кримския полуостров. Подобен е на ритуалите, които се случват при християните на Сирни заговезни, вкл. и с палене на огън, какъвто е уралията, която се прескача за здраве. Тъй като след тази дата денят започва да нараства, а нощта да се скъсява, празникът е получил името "Обрат на деня". Той доставя голямо удоволствие особено на децата. Те окичват клонки от дърво с теменужки, посещават домовете и пеят песни, посветени на Нарвес, срещу което получават от домакина кърпи, яйца, пари, бонбони и др. Песента Нарвес обикновено започва така: Нарвес дойде лято дойде Пиле дойде, пате дойде Птuчкu чуруликат Нека бъде честит Нарвес. 

Подготовката за празника по селата трае една-две седмици. Група млaдежи от селото се събират и избират свой водач, който научава песните, които ще се пеят на празника, и дава указания за честването. В деня на празника водачът взема големия букет, който предcтавлявa клон от дърво, накичен с много кокичета, и води групата, която посещава домовете и пее обредни песни, посветени на Нарвес.  Домакините се надпреварват да окичват големия букет с извезани кърпи, чеврета, забрадки и други ръкоделия, а с платното, yшито от девет парчета плат с рaзличен цвят, което се нарича токуз, се покриват рaменeтe на водача на групата. Младежите изразяват своята благодарност към дарителите с песни, които показват дали са доволни от даровете. Те са различни също така в зависимост от това, дали се изпълняват пред млади или пред възрастни дарителки. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар