сряда, 5 март 2014 г.

Инициативният комитет за възстановяване на театъра в Силистра: Правителството на Орешарски върна драматично-кукления театър в крайдунавския град

Министерският съвет на Република България постанови съдържанието на дългоочакваното в Силистра предложение „Преобразува Куклен театър – Силистра в Драматично-куклен театър – Силистра,…като държавен културен институт със седалище Силистра и с предмет на дейност: създаване и разпространение на спектакли в областта на драматичното и кукленото изкуство“.
Със същото ПМС от 5 март 2014 г. бе преобразуван Театрално-продуцентски център „Йордан Йовков” – Добрич в Драматичен театър „Йордан Йовков” – Добрич. На практика престава да съществува досегашният продуцентски център, създаден от правителството на ГЕРБ, към който незаслужено ДКТ „Сава Доброплодни“ бе „пришит“ изкуствено през 2010 г. по време на безславното управление на директора му Борислав Ненков. Независимо от 140-годишната театрална традиция в крайдунавския град, половината от които изпълнени с опит на успешни театрални трупи и с участието на плеяда големи актьори и театрални директори. През последните години сградата на силистренския театър, която е общинска собственост, съществуваше под формата на т.нар. отворена сцена на подчинение към Добрич и без право на самостоятелна продукция в него. Така с лека ръка при министър Вежди Рашидов бе разбит състав, осъществявал в продължение на близо 15 години куклено-театрална продукция, представяна в почти цяла България.
През м. ноември миналата година в Силистра бе създаден Инициативен комитет с председател народния представител Антон Кутев от ПГ на Коалиция а България. Заедно със 75 театрални дейци и общественици той поведе борба за връщането на картата на България на драматичния театър на Силистра и областта. Въпреки съпротивата на ПП ГЕРБ, включително и на най-отговорните й представители в общинската администрация на Силистра.
Идеята за възстановяване на театъра срещна най-широка обществена подкрепа, включително и на повечето от общините в областта, независимо от политическата окраска на нейните ръководители. Противно на очакванията, че и в областния град ще има разбиране и съдействие, се наложи допълнителна борба за осигуряване на съфинансиране на театъра в новата му стара „форма“ на ДКТ – Силистра. Тя бе успешно изведена от Групата съветници на БСП  и на техните партньори в Общинския съвет, с цената на много нерви, изрично настояване и извънредни консултации с кмета д-р Юлиян Найденов и екипа му. В края на миналата година министърът на културата д-р Петър Стоянович дойде в Силистра специално да подкрепи връщането на театъра.
Изразяваме задоволство от постигнатия резултат и благодарим на всички институции, организации, театрални дейци и гражданите, които ни подкрепяха през тези четири месеца на надежда, че ще възтържествува справедливостта.  Надяваме се, че в най-скоро време ще видим първата успешна продукция на Драматично-кукления театър в Силистра, а в обозримо бъдеще разчитаме заедно да променим облика и на сградата на театъра, която спешно се нуждае от ремонт и осъвременяване.
В заключение – с постановлението на МС се потвърди преобладаващата представа в обществото, че правителството на Пламен Орешарски е призвано да съгражда и да разширява възможностите за икономическа и културна изява. Това е контрапункт на четиригодишното управление на ГЕРБ, през което по най-безскрупулен начин бяха провеждани загробващи реформи в различните сфери на живота в България.
В дух на коректност допълваме, че с днешното ПМС на МС на Република България бяха преобразувани Драматично-кукления театър „Димитър Димов” – Кърджали в Театрално-музикален център – Кърджали  и Драматичен театър „Антон Страшимиров” – Разград  в Театрално-музикален център – Разград, както и бе създаден Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” като държавен културен институт - юридическо лице със седалище Смолян. До един месец в новите театрални звена в Силистра, Кърджали, Разград, Добрич и Смолян ще има устройствени правилници, които ще регламентират дейността в тях.

                                           Инициативен комитет за                                                        възстановяване на ДКТ – Силистра

5.03.2014 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар