петък, 28 март 2014 г.

ПГСС – Ситово: професионална гаранция за средни специалисти в земеделието


В. "ОБЩИНА СИТОВО" (БР. 25)

Само след 2 месеца Професионалната гимназия по селско стопанство (ПГСС) в село Ситово ще изпрати поредния випуск средни специалисти в земеделския бранш. А през есента ще отвори вратите си за новия клас 15-годишни момчета и момичета, които са избрали най-сигурното бъдеще за себе си – реализация в българското селско стопанство.      
Понякога в избора помагат родителите, друг път – близки и познати. Но най-често влияе добрият пример на приятелите и перспективата да започнеш работа веднага след гимназията. А това е факт в Добруджанския край. И никой не се съмнява във възможностите. Стига да имаш куража да учиш здраво занаят от учителите и наставниците и да покажеш качества по време на практиката. Останалото е доза късмет, много труд и ясна цел.
Това са устоите на образованието в Професионалната гимназия по селско стопанство в Ситово, които вече 23 години, от 1991 г. до днес, няколко ръководства и дузина педагози с опит отстояват ревностно.
Историята на училището е кратка, но динамична.  Началото е поставено през 1991 г. по предложение на тогавашното общинско ръководство, начело с председателя Никола Георгиев. Първият випуск се учи за „тракторист-машинист”. Три години по-късно е въведена специалността „Земеделец” и правото на учениците да продължат образованието си в тогавашния ССТ „Добруджа”. През 1995 година ситовското училище получава статут – средно професионално училище по селско стопанство.
През 2000 година курсът на обучение става 4 години, а в учебните планове навлизат актуалните дисциплини – английски език и информационни технологии. Съвсем естествено практическото обучение излиза от границите на училището и започва да навлиза в реалния бизнес. Подписват се първите социални партньорства с местни предприемачи и земеделски кооперации. Постепенно икономическите условия в района подсказват потребността от въвеждане на нова специалност. През 2005 година започва подготовката на средни специалисти за „Производство и преработка на мляко и млечни продукти”. Навлизат самостоятелната и задочната форми на обучение.
През 2012 г. училището е преобразувано в гимназия. Утвърден е прием по специалността „Пчеларство”. ПГСС става първото средно училище в страната, което с помощта на най-добрите преподаватели и наставници в бранша, започва подготовката на бъдещите средни специалисти „пчелари”. Първият випуск ще завърши през 2015 година. Те ще излязат готови да създадат собствени пчелини, да произвеждат биологично чисти продукти, да го продават на европейския пазар.
През учебната 2014/2015 година ПГСС се подготвя да посрещне новите деветокласници. Те ще имат избор между специалностите „Производство и преработка на мляко и млечни продукти” и „Земеделец”. Предимство за учениците в ПГСС е, че получават безплатна подготовка за управление на МПС категории „В”, „Ткт” и правоспособност за работа със земеделска техника. А удоволствието от курса за любител шофьор се допълва от новия автомобил за учебни цели, който бе закупен преди месец.
Давайки си сметка за социално-битовите условия на семействата  през последните години, ръководството на гимназията отделя част от издръжката за облекчаване на тази тежест. Столът в училището предоставя топла храна сутрин и обед на ниски цени. Общежитието, в което през седмицата остават да живеят половината ученици, е със съвременно обзавеждане. Осигурени са чудесни условия за самоподготовка на уроците, за отдих и спорт. За останалите ученици, които са от съседни на Ситово села, е осигурен транспорт за сметка на училището.
И всичко това е безплатно! Целта е всеки гимназист да получи равен старт след завършване на средното си образование, при навлизането на пазара на труда и предприемачеството.
Извън учебните планове ПГСС предоставя и други разнообразни възможности за професионалното и личностно израстване на своите възпитаници. Към училището функционира танцов състав, курс по фризьорство и цветарство, футболен отбор. Напоследък успехите на учениците получават популярност чрез новата интернет страница на ПГСС – www.pgss-sitovo.com .

 В началото на месец май ръководството на училището планира да проведе Ден на отворените врати. Всички заинтересувани родители и ученици ще научат повече и на място за живота тук. А дотогава стискаме палци на отбора на ПГСС – Ситово, който тези дни усилено се подготвя за традиционното национално състезание „Млад фермер” през април в Пловдив. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар