вторник, 11 март 2014 г.

Нов адресат в обиколката на областния управител на Силистра в предприятия в областта

         
Продължава обиколката на областния управител на Силистра г-н Насуф Насуф по предприятия от различни сфери на икономиката в областта. През последните няколко месеца представителят на Министерския съвет за региона бе в структуроопределящи фирми като „Фазерлес“, „Стомана“ и „Оргтехника“. Поредната му делова среща с бизнеса извън проведените формати в Областна администрация-Силистра по повод заседания на работни комисии и други моменти от работата в нея, бе в месопреработвателната фирма „Актуал“.  В своя браш тя е една от 4-те в област Силистра (две в областния град, по една в Тутракан и Дулово), които са на пазара и създават работни места. Както и възможност добруджанци да имат достъп до месни произведения, създадени по характерен „свой“ вкус.
          „Оцеляваме благодарение на износа в страни като Румъния, Англия, Белгия, Испания и Чехия, вкл. и за консумация от българската диаспора в тези европейски страни, където познават нашата марка“, обясняват на областния управител съуправителите Стоян Костов и Любомир Ковачев, и двамата по професия технолози, които са начело на фирмата с 22-годишна история.  От своя страна г-н Насуф уведоми домакините си за проведените по негова инициатива срещи с представители на бизнеса, между които и с вицепремиера Даниела Бобева. При нейното гостуване бе обявено, че при правителството на Пламен Орешарски е прекратена практиката на силови и безсмислени проверки на фирмите; работи се по мерки за намаляване на административната тежест, чийто завършек ще е въвеждането на електронизацията на публичните услуги.
           Тогава вицепремиерът разясни на участниците перспективата, че вътрешното търсене ще бъде по-малката част от икономическия растеж – реално 1,5-1,8 в следващите 3 години, докато делът на износа ще е по-голям. Нейната констатация кореспондира и с практиката на фирма „Актуал“, в която работят 50 души. Господата Костов и Ковачев не скриха, че от предишни години имат проблем с неправилна според тях санкция за нечие прегрешение, станало повод да им се потърси „сметка“. По тази причина влизат в дълга съдебна процедура, разчитайки истината да възтържествува.
           По време на срещата стана ясно, че сред актуалните проблеми на фирмите производителки е необходимостта от нови етикети на продукцията им, предвид изискванията върху тях да се изписва още по-голяма информация за съдържание, произход и др. подробности. До края на тази година подобен етикет щял да достигне 15 см. Въвеждането изисквало нови инвестиции в процеса на етикиране. Двамата бизнесмени предлагат и тема за размисъл на управляващите: дали не трябва подобни нововъведения да се правят с т.нар. „планово въвеждане“, а защо не и с гратисни периоди, каквито има в някои големи страни.
            В проведената дискусия бе обсъдена и темата за субсидиите на производителите на месо. Единодушно се стигна до виждането, че най-справедливо е това да става на количество произведена продукция, а не на брой глави добитък. От повече внимание от страна на българските месопроизводители и преработватели се нуждаят програмите в новия програмен период. „Най-вероятно след изборите, т.е. след м. май ще бъдат приети първите проекти, като занапред това ще става два пъти в годината“, каза областният управител в хода на дискусията. „Актуал“ е сред фирмите, реализирани в рамките на три години проект (по т.нар „Мярка 123“) за ново оборудване и модернизация, вкл. на опаковките на продукцията си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар