сряда, 26 март 2014 г.

Генералният консул на Турция в Бургас: България и Турция имат огромен потенциал в развитието на отношенията си

    silistra.government.bg

         Генералният консул на Република Турция в Бургас г-н Ниязи Еврен Акйол, назначен на поста през есента на миналата година, бе на опознавателно посещение в област Силистра, една от десетте в ръководения от него консулски окръг. Първата му делова среща бе с областния управител г-н Насуф Насуф и с неговия управленски екип. Гостът бе запознат с инфраструктурата и особеностите на областта в сферите на икономиката, културата и историята. „България е много красива страна, а това не се знае достатъчно в Турция“, заяви г-н Акйол. Той каза още, че България е важна за южната ни съседка страна, тъй като е врата за Европейския съюз. Отделно двете страни са членки на НАТО и имат огромен потенциал в отношенията си занапред. Според дипломата българите от турски произход са здрав мост между двата народа.
         На 3 млрда евро е изчислен стокообменът между двете съседни страни през 2013 г., което се оценява като недостатъчно. Резерви се търсят и в развитието на новосъздадената Турско-българска търговско-промишлена палата със седалище в Шумен, която е насочена към бизнеса в Североизточна България. Идеята й е да прави по-реалистична преценка за възможностите на фирмите в областите Шумен, Силистра, Търговище, Разград и др. За 6 месеца нейни членове са станали над 130 фирми. Преценката на турските инвеститори е, че в България се прави бизнес при по-добри условия в сравнение с други страни. Работи се по предложение Република Турция да открие консулство и в Шумен, за да обслужва общините в Североизточна България. Обсъдени бяха и възможностите за представяне на проекти в агенцията за международно развитие на Република Турция. Гостът бе запознат с желанието на силистренци да бъде изграден мост на река Дунав, предвид важността на направлението север – юг, преминаващо през няколко български области до границата ни с Турция.
         „Нашето виждане е заедно с България да ковем общо бъдеще, за да използваме многобройните възможности от взаимодействието ни, през м. юни министър-председателят на Турция планира да посети България“, каза още генерален консул Ниязи Акйол. По негово желае му бе показана крепостта Меджиди табия, включително и по причина на интереса на госта към историята. Копие на шлем маска на римски воин от първи век бе подаръкът за дипломата от Турция като спомен от посещението му в област Силистра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар