неделя, 16 март 2014 г.

СБЖ в Плевен: Журналистите намаляват за сметка на пиарите

         

         "Журналистите намаляват за сметка на пиарите", бе един от основните изводи от работата на двудневния семинар, организиран в Плевен от СБЖ, на тема „Журналистика и връзки с обществеността – взаимодействие и противопоставяне“.

         Модераторите обосноваха тази тенденция с появата на „глобалното село”, бумът на социалните медии и бързите промени в развитите общества. Сред лекторите бяха проф. д-р Здравко Райков от Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ „Св. Климент Охридски“ и доц. д-р Георги Калагларски – преподавател във Варненския свободен университет. Своите изводи от успешната си дейност на експерт „Връзки с обществеността” в няколко държавни институции представи и Любомир Блатски от София – председател на Дружеството на пиарите в състава на СБЖ и преподавател.
      Впечатленията си от работа си с журналистите и със своите ръководители споделиха и присъстващите пиари от Плевен, от областта и от Медицинския университет. От своя страна журналистите посочиха проблемите при взаимодействието си с техни колеги в различните региони и сфери на дейност. Те потвърдиха изводите на университетските преподаватели за нарастващия брой и ролята на колегите им пиари с конкретни примери.
        Медийната среда у нас, както и по света се променя динамично, бумът на интернет и социалните медии промениха изцяло технологията и възприятието на медиите, както и работата на журналистите, чиито брой продължава да намалява за сметка на бумът на пиарите, споделиха лекторите. Вестниците (и най-вече техните книжни тела) са свили драстично тиражите си за сметка на новите медии и възможностите на все повече обикновени хора с различни професии да отправят социални послания до огромна аудитория. "В днешно време около 70 на сто от съдържанието на медиите се определя от информации, представени от пиарите", смята проф. Райков.
          В работата на форума участваха председатели на дружества на СБЖ и журналисти от Видин, Плевен, Габрово, Русе и Тутракан чрез Тамара Спасова, главен редактор на в. "Напредък". Медийната среща за журналисти и пиари от Северна България бе открита от Снежана Тодорова – и.д. председател
и главен секретар на СБЖ. 
Кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков изпрати поздравителен адрес до журналистическия форум, който бе представен от заместник-кмета Стефан Петков. В първия ден от работата на семинара се включи активно и медийният любимец Емил Димитров – Ревизоро, който е главен секретар на Плевенска област. Той поздрави участниците и даде обяд от името на областния управител Илиян Йончев. Гостите имаха официална вечеря в Панорамния ресторант на хотел „Балкан”, а на втория ден работата на форума продължи в Конферентна зала „Киноклуб” в центъра на Плевен, любезно предоставена от кмета за журналистическия форум. 

           Семинарът в Плевен е част от поредица подобни събития, които имат за цел популяризирането на програмата за отбелязване на 120 г. организирано журналистическо движение в България, под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Следващият голям форум, организиран от СБЖ за годишнината, ще е през месец май във Варна, където ще се състои международна конференция под надслов „Медии и издателски политики“. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар