понеделник, 24 юли 2017 г.

За Св. Седмочисленици в Двора на кирилицата в Плиска откриват прототип на цитаделите на Борис I и Симеон Велики

На 27 юли  т.г. празникът „Свети Седмочисленици – Кирил и Методий, и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий ще бъде отбелязан с тържество в Двора на кирилицата в Плиска, научаваме от в. Труд (www.trud.bg). При това с представяне на новата огромна автентична каменна обител с предварително име „Крепост на българщината“ или „Крепост на кирилицата“

Те е изградена с кули до 10 м и със стени до 70 см (прототип на цитаделите при Борис Покръстител и Симеон Велики), намираща се до единствения по рода си „каменен буквар“, дело на собственика на комплекса Карен Алексанян, родом от Армения, но живеещ и работещ в България четвърт век. На второто ниво на крепостта в зала „Българска слава“ гостите ще научават за 23-ма владетели, решавали съдбините на българската държава от двореца в столицата Плиска в продължение на 212 г.

На една от външните стени на крепостта са първите 14 барелефа на писатели от 10 народности, творили на азбуката, родена в България, дело на скулпторите Бехчет Данаджъ, Валерий Желязков и Аршак Тжикян. В бъдеще време поне още 80 класици от цял свят ще бъдат увековечени с бюстове, а под всеки ще стои шепа пръст от родината му.

В края на м. юли посетителите първо ще видят барелефите образите – всеки със свой стил, на Ран Босилек, Леда Милева, Севда Севан (родена в Нова Загора и първи посланик на Армения у нас), Корней Чуковски...И още:  и на творци от Молдова, Монголия, Украйна, Казахстан, както и от Румъния, където кирилицата е на почит до 1859 г. От Сърбия е увековечен Йован Йованович Змай, а от Македония – Ванчо Николески. Сред поканените да вземат участие в тържеството са и представители на Областна администрация Силистра

По предварителна информация президентът Румен Радев ще открие новата придобивка в Двора на кирилицата. Според сайта sputnik.bgБългария се нарежда на трето място (1.Италия, 2.Гърция) по брой и разнообразие на културно-историческо наследство в Европа. Съкровищницата България е земя на седем цивили­зации – праисторическа, древно-гръцка, римска, древно-тракийска, византийска, българска и ислямска. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар