понеделник, 3 юли 2017 г.

Делегация от общинари и съветници от Силистра на посещение в руския град Ржев

На официално посещение в град Ржев, Русия, който се намира в долното течение на най-дългата река в Европа - Волга, бе делегация от община Силистра в състав: Ростислав Павлов, секретар на Община Силистра, Мирослав Калинов - директор на дирекция "Финанси", Славянка Стоянова и Дияна Денева - общински съветници. 

За празничните дни на Ржев - град побратим на Силистра, и за българо-руската дружба пред медиите за представяне не културно-историческо наследство на Силистра говори г-н Павлов, който бе водач на делегацията, . Представители на руския град получиха покана да вземат участие в празниците на Силистра по Кръстовден.

Руският град е празнувал миналата година 800 г. от своето създаване. Той е един от около десетте градове побратими на Силистра от различни страни като Сърбия (Лесковац), Велес (Македония), Кетъринг (САЩ), Лида (Беларус), Дунауйварош (Унгария), Слобозия и Кълъраш (Румъния), Хмелницкий (Украйна),  Сакурагава (Япония), Люлебургас (Турция), Промисау (Бразилия), в миналото - Лайпциг (Германия) и др.

Преди 10 000 г. по тези места вече е имало поселения. В продължение на различни векове Ржев е бил част от Смоленското, Тверското и Московското княжества, като за него и е имало битка дори с Литва. По различни поводи градът е бил почти винаги сред бунтовните средища на Русия и особено в годините на селските въстания.

Развитието на града обаче е прекъснато по времето на Втората световна война, тъй като тук в продължение на 17 месеца е една от най-големите битки с хитлеристите, за което свидетелстват днес общи гробове на паднали в боевете войници и  командири. През 2007 г. на града е дадено името "Град на воинската слава".

Силистра и Ржев са градове побратими от 2002 г. насам и почти всяка година си разменят делегации по повод празниците - в Силистра - на 14 септември, а в Ржев - в последните почивни дни на м. юни.

От интервюто с г-н Павлов във в. Ржевские новости научаваме още, че средната работна заплата в нашия район е 230 евро, като се прави уговорката, че с увеличаването на минималната работна заплата (бел.ред.-510 лева от януари 2018 г.) това става проблем, тъй като се получава изравняване. Коментирана е и темата за резултата у нас на санкциите към Русия от страна на западните страни, като се отбелязва, че това не ни се отразява добре.

По отношение на демографската криза: всяка година от региона заминават по 500 души в различни страни,у както още в София и Варна и така не остават хора особено във възрастова група 18-45 г., което се превръща в кадрови проблем. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар