понеделник, 17 юли 2017 г.

КНСБ: 20 на сто от печалбата за м.г. стига за по-високи заплати у насНазаем от http://dnes.dir.bg

Икономиката в България вече може да си позволи по-високи заплати, каза в края на миналата седмица в Силистра президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА. (Бел. ред.-В крайдунавския град той бе за форум на местната организация на КНСБ, проведен в петък в зала 13 на Художествената галерия).

Той заяви, че централна тема за конфедерацията е увеличението на доходите. За това, според КНСБ, са нужни около 20 на сто от печалбата на фирмите през миналата година. Пазарът на труда е дефицитен и не достигат кадри и това е другият аргумент за увеличението на доходите, подчерта Димитров.


"От една страна, икономиката може да си позволи да плаща, от друга страна пазарът на труда диктува увеличение на доходите. Длъжни сме да се справим с тази реалност и да намерим решението, а то минава през увеличението на заплатите, така ще задържим хората в България", каза президентът на КНСБ. Той смята, че няма възможност за отстъпление и това отправя сериозно предизвикателство за догонващи решения за тези увеличения.

Преди дни Димитров настоя за ежегоден ръст на заплатите в реалния сектор и в бюджетните дейности поне със 100-150 лева. Според него още от тази година може да се постигне такъв ръст. За увеличението на заплатите са необходими допълнителни близо 920 милиона лева, каза лидерът на КНСБ.

Синдикатът предлага също така максималният осигурителен доход за следващата година да е 3 000 лева, а таванът на пенсиите да се вдигне от сегашните 910 лева на 1000 лева.

Вчера стана ясно, че ще отпадне класът за прослужено време, като доплащанията ще бъдат включени в основната заплата на служителите и работниците. За отпадането му настояват работодателите, а от правителството са съгласни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар