вторник, 18 юли 2017 г.

Приятелска фото сесия насред житно поле





Приятелска фотосесия (Г. Даниелова Nikolai Ganev Йонка Гецова Диляна Димитрова Stoil Cholakov), озаглавена "Жътвари", намираме в профила на Димитрина Иванова във Фейсбук - уникално прелестно съпреживяване в стила на старите добруджанци и техните наследници, които никога не са жънали със сърпове и паламарки, и не са спали на полето, но явно имат уважение към миналото на своите предци и техния основен поминък - селското стопанство.
Кой се целува тайно с морето? Кой носи огън, огън в сърцето? С Дунава весел кой се люлее, жетварски песни кой звънко пее? Добруджа, Добруджа бяла, с розови чудни страни. Добруджа, Добруджа бяла с влюбени черни очи.
Сън ли е, че те има, мит ли е, че си толкова красива? Щом добруджанка песен запее, вятъра клони, клони люлее.
Славея слуша, слуша унесен ех, добруджанска слънчева песен. Добруджа, Добруджа бяла, с розови чудни страни.
Добруджа, Добруджа бяла с влюбени черни очи. Сън ли е, че те има, мит ли е, че си толкова красива? (За съжаление - авторът на стихотворение не бе открит чрез интернет).


За фото сесията разказва Диляна Димитрова, сама тя майсторка икони, вкл. върху керемиди, изсъхнали тикви и др. природни материали: "Дъщеря ми искаше да отида да ги снимам, помислих си, само така няма да е интересно и решихме с вуйна ми да се присъединим към тях. Момичетата ще жънат, момчетата ще вържат снопи, а бабите да им приготвим храната. Направихме питка, баница, ошав и таратор, както са го правили едно време-без кисело мляко и като пожънаха нивата седнахме да си похапнем всички. На нивата имахме и бебе в люлката, над люлката и три самодиви, както се пее в песента. Жътвата продължи до залез слънце, защото отидохме късно, заради работещите, но пък на младите много им хареса и съм сигурна, че занапред ще продължим със снимките. Както е известно, сребърската Фамилия Симови (бел. ред.-редовни участници и в празника в Гурме фестивала в Сребърна) е навсякъде - нищо, че не сме всички, но пък имаме млади попълнения. Димитрина и Гергана се снимаха в рапицата, сега в житото и направихме обичая, както трябва. Приготвили сме носии да се снимаме в слънчогледа".

Няма коментари:

Публикуване на коментар