петък, 28 юли 2017 г.

Продължава взаимодейстивето на Силистра и Кълъраш за Дунав мост 3


На 26 юли 2017 г. делегация от община Силистра, водена от кмета д-р Юлиян Найденов, заедно с почетния консул на България в Букурещ Росен Русевсе срещна с кмета на град Кълъраш Даниел Драгулин, съобщи на странацата си във Фейсбук община СилистраПредмет на разговора бе анализ на работните срещи, инициирани по темата от кметовете на общините от двете страни на р. Дунав. 

Стана ясно, че д-р Юлиян Найденов е получил подкрепа за изграждане на Дунав мост 3 от кметовете на населени места по транспортния коридор от Силистра до Лесово през Шумен. Становището им е оформено в подписка, която ще бъде изпратена до Министерски съвет. (бел. ред.-подобна имаше преди десетина години и от тогавашните областни управители на Силистра, Шумен, Ямбол и др. по същото направление).

Кметът Драгулин също търси съдействието на различни административни нива през последните години по осъществяване на този проект. Своето положително становище изрази по време на срещата Норберт Тешнер - генерален директор на световно известната фирма Сент Гобен, която работи с български суровини. Фирмата е сред световните лидери в производството на стъкло и е един от иноваторите в създаването на стъкла със специални покрития.

На 19 ноември 2013 г. в присъствието на президента 2011-2016 г. Росен Плевнелиев, еврокомисаря Карла Пейс и други отговорни лица д-р Найденов и колегата му Драгулин подписаха в Силистра Споразумение за сътрудничество по изграждане на Дунав мост 3 при Силистра - Кълъраш.

На срещата в Кълъраш двамата градоначалници се договориха да се изготви нов общ документ, в който да се представят факти за повишения трафик между двата града, очакванията на общностите и на бизнеса за изграждане на Дунав мост 3. Документът ще бъде изпратен по официален ред до българското и до румънското правителства, както и до ресорните европейски комисии. Ще се търси становище и на международни организации, на корпорации, както и на правителствата на двете страни съседки - Румъния и България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар