четвъртък, 6 юли 2017 г.

Полет на балони в края на танцовия детски фестивал в Силистра

Повече от 300 деца от Украйна, Босна и Херцеговина, Грузия, Сърбия, както и от Силистра, България, участваха в XII-ия Международен детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство”. Проявата протече под патронажа на кмета на общината д-р Юлиян Найденов с подкрепата на Министерството на културата.

Още преди официалното откриване, участниците проведоха ателие по танци в дунавския парк, за да разучават хора от държавите на  страните участнички. Въпреки лошото време, облечени в народните си носии, младите танцьори дефилираха по градския площад. Официалното откриване бе в салона на Драматичния театър. След химна на фестивала „Питат ли ме дей зората” кметът Найденов откри фестивала, заявявайки: „Силистра отново е фестивален център. Градът ни тези три дни ще е най-красив и богат с Вашите усмивки, с багрите на носиите и с радостта от таланта Ви“.

В рамките на проявата бяха проведени конкурс за мис и мистър „Фестивал“ и пленер за детска рисунка. В последния ден на фестивала - 5 юли, бе традиционната среща на представителни групи от участниците с кмета на Силистра. Официалното закриване бе снощи на централния градски площад.

„Утрешният мир започва с днешното приятелство“ датира от 1994 година. Основатели са председателят на Сдружението на детско-юношеските хореографи в България Агрипина Войнова и силистренският хореограф Йордан Филипов. В продължение на години негов стожер бе Виолета Балева като началник на отдел "Култура", а към проявата по традиция съпричастни са и други културни институти в града. 

Специално за фестивала е гостувал д-р Желю Желев - президент на Република България в първите след 1990 г. демократични години. През 1995 по тогавашния Ефир 2 на БНТ имаше пряко излъчване на откриването на фестивала. През годините в Силистра са гостували над 40 изявени детски танцови състави с повече от 4 000 участници от Европа, Азия, Америка и Африка. Най-екзотичните - от Тайван и от Нигерия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар