понеделник, 17 юли 2017 г.

Премиерите на България и Румъния обсъдиха пуска на ГКПП Кайнарджа-Липница


Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с румънския си колега Михай Тудосе и го поздрави за избирането му на поста, съобщи пресслужбата на МС на Република България, за което научаваме от сайта на в. Сега. 

Сред акцентите на разговора е бил и въпросът с ГКПП при силистренския общински център Кайнарджа, а отсрещната страна е при село Липница. Всичко инфраструктурно е изградено, но не работи. Новият министър-председател на северната ни съседка е поел ангажимент да предприеме необходимите проверки и проблемът да бъде решен.

Господата Тудосе и Борисов са обсъдили възможностите за сътрудничество между България и Румъния по Дунавската и Черноморската стратегии, които са сред акцентите на председателството на България на Съвета на ЕС. Двамата премиери се договорили през септември да се проведе съвместно правителствено заседание между България и Румъния. 

Българските правителства на няколко пъти вземат решения там да има ГКПП при Кайнарджа, като последният път беше при служебното правителство на проф. Герджиков. На времето при външен министър Соломон Паси за пръв път пред журналисти стана дума, че на това място ще има гранична връзка между двете балкански страни. 

Тогава Паси дори пред всички проведе телефонен разговор от граничната бразда с колегата си от румънска страна. Според запознати, противно на тиражираната информация, че от българска страна пътят е двулентов, а от румънска – четирилентов, неофициалната е, че четири ленти е на практика само мястото при КПП-то, където евентуално може да се събират автомобили при изчакване преди преминаване в двете посоки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар