понеделник, 24 юли 2017 г.

Песни, стихове и ревю на народни носии в чест на Левски в село Българка


На сцената пред НЧ „Васил Левски” в силистрен-ското село Българка бе тържество-то в чест на 180-ата година от рождението на Апостола на свободата, което е част от Областния и от общинския културни календари за 2017 г.

Инициативата за уникалния спектакъл, включващ стихове, ревю на народни песни, вкл. любимите на Левски, изпълнени от самодейките Мария и Стела от село Срацимир, бе на читалището, едно от четирите в област Силистра, носещи името на великия карловец. Домакин на проявата бе местната пенсионерска фолклорна група, подпомогната, както винаги напоследък, от сем. Бернадет и Дъглас Легет - дългогодишни партньори на читалището.

Към нея съпричастни станаха самодейците от читалищата в селата Главан, Богорово, Бръчма и Срацимир (с рецитал, подготвен от деца), както и от градовете Алфатар (кв. Попово), Дулово (Група за патриотични песни при Съюза на ветераните от войните, представила словесно-музикална композиция) и Силистра („Златен клас” при НЧ „Доростол”). Специални гости бяха представители от село Садина, Разградско, откъдето са дедите на днешните жители на селата Българка и Срацимир в Крайдунавска Добруджа.


В читалището, редом с картините на живописеца на Добруджа Йордан Господинов, са портретите на почетните членове на читалището Васил Войков Кунчев (б.а.-съименник на Апостола и по ирония на съдбата съосновател на читалището през 1941 г.) и на учителката Йорданка Жекова, която също сподели пред участниците свои мисли за Левски. По стените - безброй грамоти и поздравителни адреси; умиляващи народни кътове и празнично подредена сцена, готова да приеми поредния концерт на местни и на гостуващи състави.
 

Кметският наместник Тодор Маринов и ръководителят на самодейците в селото Дочо Титев, заедно със съпругите си бяха сред демонстриралите костюми, свързани с различни народни празници (за Коледа и Лазаровден, за сватба, празник и жътва), включени в ревюто, превърнало се в атракция на празника. Своите впечатления от носиите, разказвайки за особености в техните елементи (бариш, сачак, маракинена фарта, менгал, антерия, черкезка, кундури, булчински дар и др.), представи гостът на тържеството Йордан Касабов, д-р по етнология.


Поздрав към присъстващите поднесоха братята Георги и Стоян Стоянови, по род от село Българка, които свириха на гайда и акордеон. 

В празника участваха представители на различни властови институции – народният представител Александър Сабанов, който е и сред неговите спомоществователи; зам. председателят на ОбС Силистра Константин Стоилов, представил поздравителен адрес с подписа на д-р Мария Стойчева (председател на местния законодателен орган); директорът на дирекция „Хуманитарни дейности” в община Силистра Цветана Игнатова с поздравителен адрес от кмета на общината д-р Юлиян Найденов, и др. 







Специален поздравителен адрес изпрати областният управител Ивелин Статев, от чието име бяха отличени участниците в ревюто с книги от различни автори - Иванка Христова от Силистра, Анастасия Якова от Тутракан, както и „Съхранена памет. Спомени на съвременници” с автентични разкази от румънския период на Добруджа, от второто издание на който сборник по един екземпляр получиха 35 библиотеки по волята на дарителя проф. д-р Иван Гаврилов от София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар