четвъртък, 27 юли 2017 г.

Доростолският митрополит Амвросий - почетен гражданин на Силистра

По предложение на Инициативен комитет, начело с нотариус Златко Нотев, и с решение на Общински съвет Силистра (избран из между 6 предложения, с 21 гласа от 33 общински съветници), Доростолският митрополит Амвросий бе избран за почетен гражданин на Силистра. Честито!

Наградата за 2017 година „За граждански принос“ получават:
- хореографът Симеон Симеонов (дългогодишен ръководител на Ансамбъл Добруджа при община Силистра и настоящ основател и ръководител на Клуб за народни танци);
- дългогодишният състезател по автокрос Тодор Кърджиев;
- футболният съдия и настоящ председател на Областен съвет на БФС Силистра Георги Нарлев. 

Наградата „Студент на годината“ е за Катрин Нивелинова Георгиева, от Филиал Силистра на Русенски университет „Ангел Кънчев“, специалност „Педагогика на обучението по български език и английски език”. Предложението е подадено от доц. д-р Теменужка Бухчева – директор на Филиала. Освен наградата - значка на общината и удостоверение, всеки месец в рамките на една учебна година - стипендия в размер на половината от минималната работна заплата.

Връчването на отличията ще стане на тържествено заседание на Общински съвет Силистра по случай 14-и септември - празник на град Силистра.


Роден е на 9 юни 1942 г. в град Свищов, България, със светското име Александър Александров Парашкевов. Завършва средно образование в родния си град и Висш химико-технологичен институт София. От 1983 г. учи в Духовна академия „Свети Климент Охридски“, която завършва през 1987 година. Подстриган е под името Амвросий в монашество от митрополит Филарет Видински на 13 август 1983 година в Клисурски манастир „Св. св. Кирил и Методий“ край Берковица.

Ръкоположен е от митрополит Филарет в Чипровски манастир „Свети Йоан Рилски“ за йеродякон на 19 октомври 1983 г. От 1 ноември 1983 г. до 1 декември 1984 г. служи като епархийски дякон при Видинска митрополия. На 15 август 1984 година е ръкоположен за йеромонах в Клисурски манастир, където служи (1 декември 1984 - 3 февруари 1988 г.), като същевременно обгрижва и богослужебните нужди в различни енории на Берковското архиерейско наместничество. 

На 29 юни 1989 година митрополит Дометиан Видински го възвежда в архимандритско достойнство. От 3 февруари 1988 г. до 1 април 1994 г. е игумен на Лопушански манастир. При появата на разкола в Българската православна църква архимандрит Амвросий се присъединява се към така наречения Алтернативен синод и е ръкоположен за епископ на 3 април 1994 г. в Чекотински манастир „Свети Архангел Михаил“ от митрополит Пимен Неврокопски и е назначен за видински митрополит. 

Установява седалището си в Берковица. На Всеправославния събор в София на 1 октомври 1998 година Амвросий се разкайва и хиротонията му е призната „по крайно снизхождение“ и е приет в единството на Българската православна църква със сан епископ и титлата Браницки. Служи като викарий на видинския митрополит. Същевременно от 1999 г. до 2004 г. изпълнява и длъжността игумен на Клисурски манастир, като успява да го ремонтира и стабилизира финансово. От 1 юли 2004 година е викарий на врачанския митрополит. 

На 17 януари 2010 г. е избран от Светия синод за Доростолски митрополит. На 24 януари е канонично утвърден и на 30 януари 2010 г. е въдворен на престола на Доростолската епархия. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар