вторник, 4 юли 2017 г.

Русенско издателство дари две ценни книги на силистренската библиотека

Русенското издателство „Авангард принт“ дари Регионална библиотека „Партений Павлович“ Силистра с две редки книги. Едната от тях е „Русе. Илюстрован (ретро) гид в пощенски картички и документи“, издадена от Румен Кузов  през 2015 г. Книгата е подобна на един албум за Силистра, издаден преди десетина години в навечерието на празниците за 1 900-годищнината на града.

Русенският вариант е от 10-томната поредица „Русе на старите пощенски картички“, дело на автор, който е машинен инженер, краевед и колекционер с научни публикации за историята на най-големия български крайдунавски град.

Книгата е специално издание за 70-а година на Русенски университет „Ангел Кънчев“, за да стане ясно от предговора към нея, че „картичките са отворените прозорци към миналото“ (доц. д-р Васил Дойков). Според него, първата картичка е от 1843 г. по поръчка на лондончанина Хенри Коул към художника Джон Хърсли, отпечатана в 1 000 бр., от които са запазени едва 10 екземпляра.

В 40-те години на по-миналия век подобни издания има вече в Париж, Берлин, Виена и Будапеща. Някои от тях тръгват по Дунав, за да стигнат до българските градове Русе, Свищов, Силистра, Видин и Лом. Любопитни подробности от онова време, благодарение на картички и информация, свързана с тях: тогава Русе е вторият по важност град в българските земи, като в него е имало 11 консулства, 19 банки, 17 застрахователни дружества, Търговско-индустриална камара, Апелативен съд и др.

В заключение на своя предговор доц. Дойков, географ от град Кюстендил, преди време написал книга и за Силистра, казва: „Книгата на инж. Кузов е своеобразна антология и реверанс към картичките на град Русе. Тя носи носталгия и обич към ония кътчета от стария град, които неумолимият ход на Времето не е пощадило.“

Другото издание  е наречено „Прошепната книга“ с автор Варужан Восганян и е станала факт през 2013 г. благодарение на подкрепата на програма „Култура“ (2007-2013) на Европейския съюз. Книгата е превод от румънски език, тъй като авторът е от Крайова. За творбата си той е получил наградата „Йон Крянга“ на Румънската академия през 2009 г., както и други награди. Екземпляр от книгата има и за Арменската общност в Силистра.

В предговора се казва: „Главният герой на романа е 20-ият век. Злополучен век на разочарования, конвои, масови изселвания, концентрационни лагери и масови гробове, на безотечественици, на напразно търсен на себе си. Век, който внезапно остарява по средата на второто си десетилетие, веднага след избухването на Първата световна война…Сред героите присъстват времето,у смъртта и паметта“.

Авторът е председател на Арменското дружество в Румъния и е първи зам. председател на Съюза на писателите в северната ни съседка. Написаната от него книга е изумителен разказ за страданията, за изгнаническата участ и странството на арменския народ, за  кланетата и масовите гробове, но и за невероятната жизненост, за жилавостта, които са в основата на оцеляването и възкресението, за мъдростта, с която прокудените посрещат болката, живота и смъртта.

В самотата и отчуждението на нашия век „Прошепната книга“ деликатно настоява, че дълбоката връзка с другите – живи и мъртви, е обещание за опазване на човешкото. Едно удивително лирично произведение, което оставя незабравимото усещане за живота като вечност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар