четвъртък, 27 юли 2017 г.

Хоро за финал на жътвата в село Грънчарово

В дуловското село Грънчарово закриха жътвата с хоро насред стръковете, останали от шетнята на комбайните, научаваме от ФсБ-профила на Пламен Иванов Дачев. Този ден се свързва с края на жътвата, също така от днес прелетните птици се събират на големи ята и се подготвят за дълъг път. 

Вярва се, че ако на някого му предстои дълъг път, е добре да тръгне в този ден. Св. Пантелеймон се празнува и за предпазване от буря, наводнение, като всички разправят случки от своя живот, от живота на бащи, дядовци и баби, според които добитък, хора, къщи и др. имоти са били отнасяни или наводнявани, след като пострадалите не са зачели светията. Великомъченик Пантелеймон е почитан от Православната и Римокатолическата църкви, а заради дейността му приживе се вярва, че е закрилник на лекарите и на акушерките. Българската църква почита паметта на светията на 27 юли.

Грънчаровци са първите, обявили чрез ритуал, че са приключили жътвата за 2017 г. Преди по-малко от месец ритуалите Първа жътва или Първи сноп проведоха различни населени места в Крайдунавска Добруджа - сред тях са Гарван, Бабук, Срацимир и др.

Кметство Проф.ИширковоРязането на брада е стар добруджански обичай, при който с отрязването на последния сноп жито се отбелязва краят на жътвата. Най-старият в момента иширковски комбайнер Февзи отряза брадата, с което приключи една отговорна кампания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар