петък, 14 юли 2017 г.

Вдъхновение от Пирин и Кавала за учителите от СУ „Дръстър“ Силистра


Колективът – служители и преподаватели по основни учебни дисциплини, вкл. по 6-те спорта, заложени в учебната програма на Спортно училище „Дръстър“ Силистра с директор Петър Цветков, сложи край на учебната 2016-2017 година, отбелязвайки завършен за момента прием за следващите изпитания в сложния учебно-възпитателен и тренировъчен процес, с 4-дневно пътуване до Банско – столица на туризма в Пирин планина, и в частност до Кавала – стара българска твърдина и любимо място за отмора на живеещите в Южна България. Сред участниците в пътуването бяха и представители на други два учителски колектива - на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Силистра и на ОУ „Отец Паисий“ село Добротица, както и на бивши учители, дали най-добрите си педагогически години за ре-старта на спортното школо през 2004-2005 г.

Хотел „Секрет“ приюти „при изворите“ добруджанци, изпратили поредната успешна според традициите и възможностите на Крайдунавска Добруджа учебна година в единственото по рода си специализирано училище в областта.

В един от най-горещите юлски дни на годината десетина от участниците в тура начело с директора Цветков и с неговия помощник по учебната част Галя Илиева, историка Иван Занов, преподавателите спортна стрелба Иван Касчийски и Иванка Димитрова, Ивайло Желязков (футболи др. изкачиха втория по височина връх в България – „Вихрен“, независимо от трудността на прехода, особено при връщането.

За останалите остана удоволствието от освежителната разходка до Байкушевата мура, връстник на българската държава, завършила с гурме дегустация, вкл. на вечния хит на планината - пъстървата, и до езерото „Окото“ до хижа „Вихрен“, където под ръководството на преподавателя по бойни изкуства Неделчо Цветков някои предпочетоха да проведат и кратка тренировка по правилно дишане, обградени от върховете и от вечната енергия на живота, натрупана в тях през столетията.
На отиване към Банско силистренци направиха тур край т.нар. Стобски пирамиди,едни от най-популярните в България конусовидни скални образувания (7-12 мв западния дял на Рила планина, които вече 53 години са популярни за туристите.
Независимо от жегата на фона на тази необикновена „природна забележителност“ Неделчо Цветков изсвири на кавал популярни мелодии, а учителката по английски и руски езици Кина Маринова прочете собствени стихове от бъдещата си първа стихосбирка, за да потърси вдъхновение от природата.
И зиме, и лете, Банско си е Банско – винаги има възможност за внезапна фото сесия и нарочна запивка в някоя от многобройните кръчми с обсъждане на впечатления от музеите на Никола Вапцаров, Неофит Рилски и др. известни българи.
Град Кавала в Гърция е сред известните на Балканите селища, владени от различни народи, сред които и българи – в XIII век градът носи името Морунец, а византийският писател Акрополит разказва, че районът на града и самият град са силно побългарени и това затруднява задържането на района под византийска власт.
В хода на I-ата световна война Българската армия през август 1916 година заема района на града и той остава под български контрол до Солунското примирие от 29 септември 1918 г. В XX-XXI век Кавала, известен и със складовете си за тютюн, е център на обособена кааза с 25 села, пръснати по южните склонове на планината, в които населението е мюсюлманско – турци и помаци с българи родови корен.
В гръцкия морски град, предпочитана дестинация от много българи, въпреки – по скромно мнение, съмнителната прилежност на плажната си инфраструктура, силистренци разгледаха известната крепост и опитаха от специалитетите на средиземноморската кухня.
На връщане от Банско преподавателите на най-добрите спортисти на Силистра уважиха уникалната църква в с. Добърско, единствена у нас носеща името на светците едноименници Теодор (Тирон и Стратилат). Обектът е със значение в българския туристически справочник от 1973 г. насам и предлага възможност върху 160 кв.м. човек да види над 400 икони, изографисани от представители на Дебърската школа в началото на 17 в.
Сред тях и необяснимите изображения на Господ в капсула като от съвременен космически кораб. Храмът, предшественик на църквата, известна още с близкия извор с лековита за очни заболявания вода, пази спомена за ослепените Самуилови войници, пребивавали по тези места, както и ехо от двучасовите песни от по 40 куплети на основаната от тях певческа школа.

В България и в частност в област Силистра всеки учителски колектив сам избира какъв край да сложи на учебната си година, давайки възможност на всички свои служители да отпуснат в извънучилищна атмосфера, зареждайки батериите за следващата учебна година. За да могат да се подготвят за напрежението, което ги очаква в прилагане на новия просветен закон, намирайки се в пресата на все по-претенциозни родители и на все по-малко мотивираните им за придобиване на знания деца.
СУ Дръстър се утвърди, като „училище за шампиони” - през тази учебна година с медал от европейско първенство, с държавни рекорди по спортна стрелба и с многобройните си медали от държавни първенства и турнири по различни спортове, вкл. плуване, бойни изкуства, футбол и др.”, заяви директорът Петър Цветков.

Силистра - Банско - Кавала - Силистра. 

Йордан Георгиев. Блог ВЕРСИНАЖ (VERSINAJ)

Няма коментари:

Публикуване на коментар