вторник, 4 юли 2017 г.

Две средни училища от Силистра в 100-те най-добри в страната

www.dnevnik.bg

Малко повече от месец след държавните зрелостни изпити Министерството на образованието и науката публикува данни за средните резултати в цялата страна. На базата на данните за постигнатото на задължителната за всички ученици матура по български език и литература "Дневник" показва класация на 100-те учебни заведения, даващи най-добра подготовка на възпитаниците си.

В челната десетка традиционно преобладават училища от столицата, начело с Първа немска гимназия. Сред най-успешните тази година има две пловдивски и една ловешка гимназии. В групата на най-добрите са едно частно училище - Американският колеж, и едно държавно - Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин-Кирил философ", а останалите са общински. В стотицата има 14 частни и 11 държавни образователни институции.

На картата може да се види в кои области са училищата от челната стотица. В Монтана и Кърджали нито едно средно училище не е успяло да влезе в класацията. Очаквано, най-многобройни са добре представилите се учебни заведения в София - 34, следвани от Пловдив - 9, Бургас - 6, Варна, Русе, Велико Търново и Стара Загора - по 4, Смолян и Благоевград - по 3. Общо 12 области имат по 2-ма представители в топ 100, а други 6 - с по един. В графиката е посочен е среден успех, базиран върху оценките на училищата от областта.

Статистиката на министерството позволява да се видят резултатите за български език и литература на общо 1 000 училища. Отделно могат да се направят справки според средните оценки от втората задължителна матура, на която учениците се явяваха по предмет по избор. 

В 100-те училища има и две от област Силистра: на 31-во място е Езикова гимназия "Пейо Яворов", чиито 73 ученици са показали среден успех 5,216, а ПМГ "Св. Климент Охридски" със същия брой ученици и с успех 4,962 е с 50 места по-назад (81-во м.). За отбелязване в стотицата 1/3 са училища от София, от  които половината са преди езиковата от крайдунавския град.

Няма коментари:

Публикуване на коментар