четвъртък, 27 юли 2017 г.

Празник за св. Седмочисленици в Крепост "Кирилица" в Плиска


сн. в. Труд
Днес в Двора на кирилицата в Плиска, където откриват и Крепост "Кирилица", е празник, посветен на Св. Седмочисленици, разпространители на глаголицата и на кирилицата. Отбелязва се и 1101 г. от успението на свети Климент Охридски. От публикация във в. Монитор разбираме: японци, американци и холандци са гледали българските букви гиганти и восъчните фигури на царе - велики владетели от периода, в които градът е бил столица на България (212 години - 23 царе). 

В зала "Българска слава" може да се види хан Кубрат, опрян на меч, държейки сноп стрели.  Основателят на първата наша държава хан Аспарух е седнал на кон и сочи с ръка, показвайки, че тук ще бъде България, а Тервел е с арабски шлем под краката. Фигура в реален размер има и хан Крум с Никифоровата чаша и Омуртаг до емблематичната колона, която е пълна реплика на намерения оригинал в Плиска. 

Гостите могат да видят и цар Борис на трон. Според създадетял на Двора и на Крепостта Карен Алексанян, предстои в залата да има още фигури - на хановете Кардам и Персиан, по които в момента се работи. Той уточни, че всичко се прави ръчно, дори сабите, шлемовете, броните и дрехите. Сред новите придобивки в комплекса са и 14 барелефа на известни творци от народите, които ползват кирилица. Сега сме поставили акцента на детските писатели, обясни още създателят. България ще бъде представена от трима творци, сред които Леда Милева и Ран Босилек. Но барелефи ще има на сръбски, македонски, руски, румънски, молдовски, украински и други творци. А проектът ще бъде надграден още след няколко месеца. 

В момента се подготвя Алея на писателите, в която ще бъдат поставени бюстове на известни автори от всички народи, ползващи кирилицата. Очаква се началото да бъде поставено с монумент на Яворов, който ще бъде открит през септември или октомври. От началото на годината туристите разгледали най-добрата каменна резба под формата на българските букви са близо 55 хил. (през миналата година посетителите са били около 60 хил.), основно българи от различни краища на страната, както и наши сънародници, живеещи в чужбина. 

През зимата служители на Интерпол са били на мястото в рамките на програма за обучение. В деня от откриването входът е свободен, а посетителите ще могат да се насладят на изпълнението на Валя Балканска и гайдари. А датата не е избрана случайно, обясни създателят. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар