понеделник, 3 юли 2017 г.

Прогноза за времето през м. юли
Българска Академия на Науките
Национален Институт по Метеорология и Хидрология филиал Варна
                   
ПРОГНОЗА ЗА ВРЕМЕТО ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮЛИ 2017 г.
Астрономическа справка:
В началото на месеца Слънцето в София изгрява в  5 ч. и  53 мин. и залязва в  21 ч. и 8 мин. Продължителността на деня е  15 ч. и  15 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в  6 ч. и  17 мин. и залязва в  20 ч. и  48 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и  31 мин.
Фазите на Луната през месеца са:  новолуние – на 4.07, първа четвърт – на 12.07, пълнолуние – на 20.07 и последна четвърт – на 27.07.
Климатична справка: 
През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма – в равнините 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от 1 до 4. Юлските температури са високи – регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40 до 44 градуса. Дните 28, 29 и 30 юли са наречени „горещници”. През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са от 4 до 8. Характерни са засушаванията.
Прогноза:
Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета – между 18 и 21 градуса, а за планините – между 6 и 13 градуса. Най-ниските температури ще бъдат между 13 и 18 градуса, а най-високите – между 37 и 42 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони – от 70 до 120 л/кв.м.
Месецът ще започне с предимно слънчево и горещо време. На 2 и 3 юли ще нахлува хладен въздух и температурите ще се понижат значително. Ще се развият гръмотевични бури, ще има и условия за градушки. Около средата и през втората половина от първото десетдневие ще се установи предимно слънчево и сухо време, с развитие на купеста облачност в следобедните часове. По-голяма вероятност за превалявания на отделни места има към 8-9 юли. Температурите ще се повишат и ще бъдат около нормалните.
            В началото на второто десетдневие на места ще превали, температурите слабо ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През следващите дни времето ще е предимно слънчево и сухо. Около средата и към края на периода ще преминат слабо изразени атмосферни смущения и тогава има по-голяма вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи на отделни места.
И през повечето дни от третото десетдневие въздушната маса над страната ще е устойчива. Ще бъде предимно слънчево, температурите ще се задържат около и над обичайните. Повишена вероятност за валежи има около 21 и към 24-26 юли.

Анастасия Кирилова, синоптик в НИМХ при БАН, Национален институт по метеорология и хидрология при БАН - Филиал Варна, Метеорологична обсерватория Силистра

Няма коментари:

Публикуване на коментар