вторник, 20 февруари 2018 г.

Българи от три области, вкл. Силистра, на Куковден в Румъния

Кукери от три области на България - Силистра (кв. Попово - Алфатар - НЧ Група "Каракуши" при НЧ "Ведрина"; и група от Кайнарджа), още от Кабиле, Ямболско, и от Бела вода, Пернишко, участваха в поредния Ден на кукерите (видео репортажи на сайта www.vrancea24.ro) - голям празник в северната ни съседка Румъния в село Брънещ, край Букурещ, тази година и с гости от Сардиния - Италия. В предишни години единственият добруджански участник бе Кукерска група от село Калипетрово - една от най-атрактивните в цялата страна.

Алфатарски кукери
За селото от Окръг Илфов, в което живеят потомци на българи от Южна Добруджа, денят е повод за голямо тържество, защото то е част от завещаните им от траки, римляни и гали традиции, както отбелязват румънските етнолози. Както е известно, в основата е отношението към селскостопанската нова година и идването на пролетта - причина за голям празник, белязан от серия от ритуални събития, провеждани навръх Сирница на границата с великденскяи пост и в навечерието на около пролетното равноденствие. 

За няколко часа на 19 февруари т.г. за поредна година центърът на селото бе превърнат в истински карнавал, представящ фолклора на открита сцена. В края на деня, както и в България, по улиците излизат маскирани хора и се правят миниатюрни уралии - за разлика от нашите, които са огромни, там са многобройни, но локални и често от автомобилни гуми. Прескачането на огън за здраве е част от традициите на много народи, включително и най-вече на Балканите.
  



Няма коментари:

Публикуване на коментар