вторник, 27 февруари 2018 г.

Силистра се прости с виден художник и обичан свой съгражданин


Тези дни, току преди вероятно последния за тази зима пристъп на снежната фъртуна, от вихъра на живота си отиде един силистренец, добруджанец и виден творец, дал основата на три поколения художници. 

Йордан Маринов! 

С името му е свързано създаването на Група на СБХ в Крайдунавска Добруджа преди 53 години, както и с много художествени платна, които ще напомнят за него на представители на различни поколения българи и на негови почитатели от различни краища на света. 

Защото от тях ще грее красотата на вечната добруджанска мома, нагиздена, гледаща с достойнство, заслужаваща любовен поглед, както още истинско преклонение пред красотата и достолепността й! 

От други картини ще ни наблюдават символи от митологията - българската и световната, за да ни напомнят, че има знаци и изображения, идващи от далечното минало, за да ни дават едни и същи сигнали - за мъдрост и доброта! В студения зимен февруарски ден десетки силистренци - представители на различни браншове, дойдоха, за да се простят със своя съгражданин, когото ще помнят с усмивка, с благодарност, с любов и уважение. С надеждата, че вярната му следа в изкуството ще продължат синът му Вихрен - художник и педагог, както и неговият талантлив внук Боян!

За човека, твореца, общественика - впечатления назаем от Фейсбук-профила на АРТ Силистра

Йордан Колев, скулптор, директор на ХГ Силистра: Бог да го прости! Светла му памет!
Николинка Бобчева, адвокат: Прекрасен човек и художник!
Йордан Цонев, художник: Един прекрасен човек ни напусна!
Димитър Кулев, график: Един от най-добрите художници на Силистра. Бог да го прости.!
Нели Тодорова, актриса: Скоро го видях. Колко нежна душа имаше, талантлив и топъл човек, и творец!Мир и покой за душата му!
Цветана Игнатова, директор на дирекция в Общинска администрация Силистра: Мир и светлина на душата му! Поклон пред таланта и творчеството на един голям художник с енциклопедична култура, оставил светлина в духовното наследство на Силистра! Съболезнования на семейството!
Светла Йовчева: Светла му памет!Дълбок поклон пред твореца живописец,преподавател ! Велик родолюбец съхранил и запазил мн.ценностни и стойностни неща за поколения силистренци! Да почива в мир! Поклон пред делото му, съболезнования на семейството!
Андриана Петкова: Ще го запомним като прекрасен човек и неповторим художник!Поклон!
Румяна Вълчанова, вокален педагог: Поклон пред паметта му! Една светла личност нека намери покой в другите вселени..
Светлана Великова, общественик: Светла му памет! Изключително талантлив и с неподражаем стил в рисуването! Три от неговите прекрасни "моми" красят и моят дом...
Мариана Станчева: Уникалните му прекрасни творби го правят незабравим! Поклон!
Снежана Стоянова: Бог да прости! Съболезнования на семейството! А Там го е посрещнал вече негов ученик!
Алекс Александров: Светла му памет на нашият учител, художника Йордан Маринов !
Йордан Нейков, кмет на Силистра (1976-1986): Силистра загуби един голям майстор на четката, Човек с главна буква, който обичаше своя град и работеше от душа и сърце за него! Поклон пред светлата му памет! Нашите съболезнования !
Нели Стоилова, общественик, библиотекар: Загубихме голям творец, невероятен ерудит, прекрасен човек и приятел! Поклон! Ще те помним!

Няма коментари:

Публикуване на коментар