четвъртък, 22 февруари 2018 г.

Строител на чешми и патриот от Силистра подари на областния управител новата си книга с разкази за Добруджа


Областният управител на област Силистра Ивелин Статев се срещна със секретаря за Крайдунавска Добруджа на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“ Иван Колев във връзка с предстоящия в края на м. май т.г. 33-и поход „По стъпките на Таньо войвода“, провеждан в областите Силистра, Разград и Търговище.

Негов организатор е  неправителствената организация, оглавявана от д-р Анатолий Кънев от град София, продължител на делото на инициатора на похода Борис Илиев (почетен гражданин на Тутракан), който е родом от Разградско, но е работил като юрист и краевед в Силистра. През последните години проявата е национална по статут и се провежда със съдействието на МОН, както и почти всяка година с участието на представители на президентството на Република България.
 
Г-н Колев, който сам е неизменен участник в похода, както организационно, така и близо 30 години като част от възстановката на сраженията на четата, запозна представителя на държавната власт в област Силистра с проблеми, които има да се решават в организационен план. Сред тях е и трудното осигуряване на транспорт за трите групи ученици от областния град, както и необходимостта от още средства за покриване на разходи по този повод.
В края на срещата г-н Колев подари на областния управител книгата си „При земята на Добруджа“, издадена от издателската къща на КПД „Родно Лудогорие“. В нея има творби, свързани с историята на Силистра, както и със случки в отношенията между хора от различни етнически и социални групи, каквито са темите, разглеждани от автора и в предишни негови книги. Представянето на разказите се предвижда да стане на 29 май, ден преди да тръгне четиридневният поход (30 май – 2 юни) от с. Пожарево, Тутраканско, до Керчан Баир, Поповско.

Сборникът „При земята на Добруджа“ e с 13 разказа в общо 150 страници е посветен на юриста и краеведа Борис Илиев (наречен от Колев „мой духовен учител“), който е работил в Силистренския край и е основател на въпросния народолюбив поход, подкрепян през последните години и от МОН.

Почти 1/3 от книгата е посветена на „Преданието“, свързано с Дръстър/Силистра в края на 14 в. – за Кера Светкавицата, съпруга й Стоил, близнаците им Горан и Богдан…и за още свещени завети. Останалите за една страхотна българо-руска съдбовна история, започнала в Коми, за да има своето продължение в България; за скръбна мелодия от добруджански кавал; „Слабоснажният“, „Клиентът“; „Слабият грижовник“, „Глухото“, „Делиивановите“ и др.


Книгата е третата от 2007 г. в творческата биография на силистренеца, който е построил и две чешми в землището на община Силистра. На задната корица на новата книга четем: „Разказите са посветени на човешката доброта, на преобразяващата сила на човешката обич, на вярата в сплотеността на поколенията, на красотата в отношенията между хората“.


Иван Колев има награда от първия национален литературен конкурс „Голямата книга на малкия град, организиран от Съюза на свободните писатели в България и е член на УС на Конфедерацията на българските писатели. От 30 години насам почти неизменно играе ролята на Гено Гроша - в сражение без дубли той е първият „убит“ във възстановката на второто сражение край село Светлен на четата на Таньо войвода в рамките на едноименния поход. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар