петък, 23 февруари 2018 г.

В Силистра майсторка на дърворезби твори уникални кукерски маски и мартеници

Наскоро Виктория участва и в Куковден в село Брънещ, Румъния, заедно с Кукерска група "Каракуши" при НЧ "Ведрина" - кв. Попово, град Алфатар.
www.news.bnt.bg

37-годишната Виктория Денева от Силистра е посветила живота си на дърворезбата. Майстор е и на маски за кукери. С изработката на мартеници се захваща преди няколко години в изблик на несъгласие и протест срещу вноса на българската традиция от Китай.
Виктория Денева: "За мен е обидно български обичаи да се продават и разпространяват - кичозни и изкуствени мартеници, грозни при това – смятам, че далеч по-красиви са ръчно изработените, далеч по-ценни са."
Факт е, че нейните мартеници се отличават с липсата на пластмаса. А материалите, от които ги изработва, си набавя сама. Затова и изглеждат толкова оригинално.
Виктория Денева: "Суша билки, бера лавандулата, когато тя расте, суша чушки, царевица събирам – житни класове, вълна багря и така си набирам през цялата година материалите, които ще са ми необходими за изработването на тези ритуални предмети."
За обработка на вълната използва стара техника.
Виктория Денева: "Сухо и мокро плъстене на вълна – начинът, по който вълната се сплита и се сплъстява, той е много стар занаят и много стар метод на боравене с непредена вълна."
Оказва се, че повечето силистренци ценят българската традиция и предпочитат ръчно изработените мартеници.
Галина Георгиева: "Все повече себе си наблюдавам, че се ориентирам към мартениците, изработени от традиционния български вълнен конец, заменят тия китайски мартеници и работят с вълнени конци с вълна - чепкана пухкава вълна."
Атанаска Димитрова: "Предпочитам такива да си купя, защото са направени от естествени материали, което е типично българско, а не изкуствените."
Затова всяка година Виктория предлага нещо ново и различно, и в същото време традиционно за бита и културата ни.
Виктория Денева: "Новата мартеница, която досега не съм предлагала, е хурка, като за целта използвам стари автентични вретена, които възстановявам, шлайфам, подобрявам им цветовете, за да бъдат шарени и красиви."
И точно цветовете, съчетани по подходящ начин, са тези, на чиято символика залага Виктория – бялото и червеното – дългия и щастлив живот, здравето и силата, събуждащата се пролет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар