четвъртък, 22 февруари 2018 г.

Силистренският регионален музей участва в „Салон на музеите” в НДК София

Специална селекция от музейните сбирки на столични и регионални музеи (РИМ Силистра ще бъде представен с триизмерен винилов модел на Римска гробница гробница - най-забележителният за региона паметник, който е най-познат и най-ефектен; както и с филми - за града, за древния Дуросторум, разбира се, и с дипляна на български и на английски езици) и галерии ще бъде показана на единствения по рода си „Салон на музеите” в НДК. Той ще се проведе в периода 26.02.-5.03, когато на площ от повече от 500 кв. м. във фоайето на ет. 3 ще бъдат представени близо 40 музеи и няколко галерии от всички краища на България.
Идеята е на едно място да бъдат представени съхраняваните уникални културни ценности, както и различни щрихи от дейността на българските музейни институции, които имат ключова роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни.
Събитието ще бъде представено пред официалните гости, които ще участват в 8-мата Среща на министрите на културата на АСЕМ на 1 и 2 март в НДК. Тази среща е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и на нея се очаква да присъстват не само министрите на културата на 28-те държави-членки на ЕС, но и тези на Норвегия, Швейцария и 21 страни от Азия, както и генералният секретар на АСЕАН, ЕК и ООН.
„Салонът на музеите” ще има своето официално откриване за медии на 26 февруари от 11 ч., а на националния празник – 3 март – събитието ще отвори врати за посетители и ще може да бъде разгледано до 5 март включително.


Няма коментари:

Публикуване на коментар