вторник, 20 февруари 2018 г.

Розов пеликан грейна на етикет за бяло вино "Сребърна"

Нещо небивало в крайдунавска Силистра сториха братята Боян и Марио Боеви от новата Винарска изба на колела "Пинк пеликан". Само два дни след Трифон Зарезан и в навечерието на 46-ата година на Художествена галерия Силистра те проведоха  конкурс за етикет на вино с марката "Сребърна" (4 вида бели вина) наименование на село в Крайдунавска Добруджа и на Биосферен парк, прочут с пеликаните си - едно от трите в Североизточна България родни чудеса в списъка за световно културно-историческо наследство към ЮНЕСКО и ООН. 

Над 20 бяха предложенията, изрисувани от млади художници предимно от Групата на СБХ Силистра. Участниците в представянето на предложенията гласуваха своите предпочитания, с които организаторите на изложбата и инициатори на конкурса се съобразиха.

На отделна среща с медиите стана ясно, че победител в конкурса е Боян Вихренов от Силистра, чийто проект задължително съдържа изискуемия по правило вариант на розов пеликан, както още на характерните за сребърското езеро изображение на папур, на водно конче - екологичен елемент, както и други "аксесоари". Етикетът ще бъде съобразен с вида на бутилката, предвиден от избата.

Междувременно стана ясно, че младите производители на вино от избата на колела от Крайдунавска Добруджа правят и първия си износ за далечна Япония - два европалета - 1 000 бутилки за град Сакурагава, договорени по време на посещението на Боян Боев като част от силистренска делегация предвид побратимяването на Силистра с японския град. Съвременна японска техника за изследване показала, че техният продукт предлага екологичен резултат на еликсира, съдържащ допълнително още 600 минерала.

На територията на резервата "Сребърна" са снимани два български игрални филма, сред които преди 15 години и филмът "Резерват за розови пеликани". Заедно с къдроглавия пеликан, розовият му събрат е сред емблемите на биосферната забележителност.

Междувременно по информация от РИОСВ Русе се очаква се в началото на март пеликаните в „Сребърна“ да имат потомство. А в бъдеще време се задава и Арт галерия с енологично присъствие в селото, отново идея на Винарска изба Пинк пеликан“, за да се даде рамо на идеята за повече реклама на уникалния резерват, един от най-посещаваните от орнитолози и природолюбители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар