вторник, 20 февруари 2018 г.

Стоян Дечев свири на акордеон, купен преди половин век

Акордеонистът от Силистра Стоян Дечев, родом от крайдунавското село Гарван, се готви за юбилеен концерт, посветен на 75-ата му година - вече е запазил салона на общината до Дунавския парк за 12 април, макар че рожденият му ден е на 2 май. На проявата в своя чест той ще представи стари и нови композиции, включително с участието на свои възпитаници и партньори от певчески групи от различни общини.

За отбелязване - акомпаниментът ще е от неговия верен другар - акордеона от прочутата марка "Weltmeister", закупен през далечната 1970 г., за да му служи вярно вече почти половин век. "На два пъти са му правени малки ремонти в Германия, както и у нас, но свири неотказно", каза почетният гражданин на Силистра, който поне пет пъти е летял през Океана, за да гостува на семейството на дъщеря си Елеонора в САЩ, където е свирил в Ню Йорк и в Чикаго.

Музикантът, който от 32 години води певчески групи в Тутракан, както и в други общини, сподели също, че предстои да пусне в Ю туб нови 50 записа на песни, които са само една десета от тези, свирени наизуст, защото може и други, но по ноти. Част от творбите са и негови аранжименти, тъй като е учил и за тези музикантски дейности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар