вторник, 27 февруари 2018 г.

Любими актьори отново на силистренска сцена в спектакъла "От бесилото към безсмъртието"

На силистренска сцена се завръща уникалният спектакъл "От бесилото към безсмъртието", посветен на Васил Левски. В главната роля Михаил Незалзов, който се завръща на силистренска сзена в пиесата на ДКТ Силистра Директорът на театъра Златина Станева: "Спектакълът се възстановява в същия вид, в който го е направил Стефан Стайчев, за навечерието на годишнината от Априлското въстание".

Използвайки автентични документи по процеса, воден от Тевфик Бей, авторът и режисьор на театралната творба създава по неповторим начин доста интересни и не толкова известни за широката публика факти и събития. Тематиката е достъпна за всички възрастови групи и безспорно обогатява историческите познания на учащите се.

В ролята на Тевфик бей отново ще е Кирил Стаменов. В ролите на съда - Станислав Георгиев и Петър Чапкънов, в ролята на монахинята - Елена Кешишева. През 2009 г.  бе вдигната първата постановка в най-източния ни дунавски град, където на 18 февруари 2013 г. бе репремиерата, а пиесата е играна в първите години над 150 пъти в цяла Северна България. 

За постановката в стара публикация четем в интернет: "3 март 1878 година е дата звезда. Тя осветява началото на Третата българска държава. Вече поколения наред изразяват по един или друг начин благодарността си на всички онези, които ни подариха свободата с цената на собствената си кръв. Но за да ги има руските освободители и шипченските опълченци, трябваше да ги има и Априлското въстание от 1876 г., трябваше да ги има и четите на Караджата и Ботев, и най-вече организираното революционно движение, трябваше да го има и Васил Левски. 

Ние, творците и служителите на Силистренския театър, решихме да центрираме своя нравствен ангажимент именно около личността на най-светлата фигура новата българска история - тази на Апостола. Левски никога не е бил история. Никога не е бил минало. Не е бил дори наше настояще! Това не е парадокс. Роден да живее задължително в по-сетния ден на своето време, той се обезсмъртява в бъдещето - затова и днес неговите идеи са неотменни цели за сегашните, за живите."



Няма коментари:

Публикуване на коментар