вторник, 27 февруари 2018 г.

Два добруджански музея от Силистренско в Салона на музеите в София


Модерно и нетрадиционно представяне на българската история и култура на едно място в първия Салон на музеите в НДК. Събитието бе открито от Амелия Гешева - зам.–министър на културата. 

Участие в Салона имат и два музея от област Силистра: РИМ Силистра и Музей на лодкостроенето Тутракан. Регионален исторически музей Силистра представи най-значимия за града паметник - Римска гробница, както и част от съхранените арте факти от културно-историческото богатство на античния Дуросторум и на средновековния Дръстър, съхранявани във фонда на музея.

Тутраканци са заедно с Екомузей Русе в центъра на събитията на изложбата. На 3 март (до 5 март), когато е националният празник на България, Салонът ще бъде отворен за посетители. Добруджанските музеи са с експонати заедно сред 40 свои събратя, както и галерии, представени в Салона на музеите, разположен на площ от 500 кв. м.

Повече от сайта www.eu2018bg.bg: Идеята е на едно място да бъдат представени реплики на шедьоври, както и различни щрихи от дейността на българските музейни институции, които имат ключова роля в популяризирането на богатото културно-историческо наследството на страната ни.

Сред участниците в „Салона” са археологически, етнографски, исторически, регионални и къщи-музеи от София, Пловдив, Русе, Благоевград, Смолян, Перник, Враца, Карлово, Сопот, Силистра, Исперих, Асеновград, Велинград, Свиленград и др. Свои произведения ще покажат и Национална художествена галерия, Градска художествена галерия „Борис Георгиев” във Варна, както и Художествената галерия в Русе.
„Възнамеряваме да представим „Салона на музеите” и пред официалните гости, които ще участват в 8-мата Среща на министрите на културата на АСЕМ на 1 и 2 март в НДК. Тази среща е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и на нея се очаква да присъстват не само министрите на културата на 28-те държави членки на ЕС, но и тези на Норвегия, Швейцария и 21 страни от Азия, както и генералният секретар на АСЕАН, ЕК и ООН. Културно-историческото наследство по българските земи има съществен принос за формирането на европейската цивилизация и се радваме, че всички тези официални гости от цял свят ще станат съпричастни към този факт”, каза инициаторът и ръководител на проекта Ивелина Кючукова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар