петък, 23 февруари 2018 г.

Разград, София, Пловдив, Хърлец - оттук са победителите в 17-ия Национален конкурс за поезия „Любовта е пиянство или пиянство от любов“ в Силистра

Обща кадър на ръководството на община Силистра, журито и двама от четиримата отличени в конкурса
За седемнадесета поредна година бяха връчени наградите на финалистите от Националния конкурс за поезия „Любовта е пиянство или пиянство от любов“, чието начало бе в 2001 г. в резултат на ентусиазма на местни творци, интелектуалци и бизнес среди („Бартимекс“, Агенция „Капитал“ и др.) Конкурсът е под егидата на кмета на Община Силистра, в каквото качество д-р Юлиян Найденов връчи наградите за 7-и път в годините на своето кметуване. По традиция областният управител Ивелин Статев поздрави участниците в конкурса от името на държавната власт, която представлява в област Силистра.

Тази година в конкурса се включиха рекорден брой участници със 133 творби. От пощенското клеймо е видно, че участниците са от всички краища на страната, като най-много писма са постъпили от София, Пловдив, Варна, Петрич, Благоевград, Свищов, Горна Оряховица, Бургас, Велико Търново и Силистра. Три са с пощенско клеймо от Германия, Швейцария и Канада.

Заседава тричленното жури, определено със заповед на кмета на общината организатор – председател Ваня Игнатова, дългогодишен преподавател по |БЕЛ, в момента експерт в РУО на МОН Силистра, заедно с Мариана Стоянова – преподавател по БЕЛ, поетеса и председател на ЛС „Реката и приятели“, и Искра Йорданова – преподавател по БЕЛ в ПМГ „Св. Климент Охридски“.

Г-жа Игнатова обобщи в неповторим свой стил впечатленията на журито с акцента „Любовта е творящата живот. Тя е архетипна – вечна като света. Тя носи вечността на живота“. Г-жа Стоянова я допълни: „Това е най-честният национален литературен конкурс – ние научаваме само имената и творбите на тримата най-добри, предварително известни само по номера си на вписване за участие в конкурса, останалите творби остават за архива“.

Решението на журито: първо място спечели 54-годишният Дойчин Дойнов от Разград, отличен за стихотворението „Следа от вино“, който лично получи наградата си от 200 лева, признавайки пред аудиторията, че за пореден път Силистра му носи успех: тук е срещнал любовта на живота си, тук е зачената дъщеря му. На второ място 55-годишната икономистка, родом добруджанка (с. Спасово, обл. Добрич), Анка Николова от София, за стихотворението „Въжеиграчи“, на която й предстои първа стихосбирка. На трето място е Йорданка Гецова от Дружество на писателите Пловдив, за стихотворението „Опиянение“. 

Наградата на ЛС „Реката и приятели“ печели 35-годишната Деница Ангелова от с. Хърлец, общ. Козлодуй, обл. Враца (касиер-домакин в Дневен център за хора с увреждания), за стихотворението „Вино и любов“. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар