четвъртък, 22 февруари 2018 г.

В Дулово вечер на майчиния език

Поетично-музикална програма, посветена на 21 февруари - Международен ден на майчиния език, организирана от Община Дулово и ЕИЦ гр. Дулово, която ще се проведе на 23 февруари 2018 г. от 15  часа в зала № 1 на Община Дулово, личи от покана до различни институции от д-р Юксел Ахмед, кмет на Община Дулово.

Международният ден на майчиния език е обявен на Генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 1999 година. Цел: да се насърчава многоезичието и културното разнообразие. Езикът е тясно свързан с културата на един народ. С изчезването на даден език, който характеризира една област, се получава културно обедняване, което засяга цялото общество: по-малко възможности за комуникация и обмен в диалога и разбирателството между различните култури. 

Сред основните цели на ЮНЕСКО e запазването и съхраняването на повече от 6 000 езика, които съществуват по светa. Организацията счита езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за опазване на материалното и нематериално наследство на човечеството. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар