петък, 16 февруари 2018 г.

Добруджанско участие в празник на носията в Русе


Кметицата на село Шуменци, община Тутаркан, Калина Михайлова, бе сред добруджанците, заедно с жени от Грънчарово и Нова Черна - все наследнички на преселки от Северна Добруджа, участвали в Деня на народната носия, посветен на предстоящия християнски празник Сирни Заговезни, проведен от ученици от Русе и региона. 
Според публикация на БТА: "Голямата зала на "Канев център" на Русенски университет "Ангел Кънчев" се оказа тясна да събере участници и публика, вкл. и двама колекционери на автентични народни носии, какъвто е и г-жа Михайлова, която от началото на БГ-председателството на Съвета на ЕС на всеки празник е с различна премяна.


Началото на програмата бе поставено с кукерско шествие под звуците на чанове. След това бе открита изложба на кукерски маски и битови предмети. Ученици организираха и дефиле на повече от 40 автентични народни носии от различни региони. Някои от тях са от колекцията на 65-годишния Велико Тодоров от град Бяла.

Според него "Трябва да има Национален ден на народната носия. Един ден в годината трябва да излязат от сандъците тези носии и да ги види младото поколение". Самият той има 50-60 комплекта народни носии, стотина ризи и още толкова престилки, събирани от  двайсетина години. 

Притежава също фусти, елеци, възглавници, кърпи. Основно носиите му са от беленския край, но има също тракийски, добруджански. Най-ценната за него е пищималена беленска стара носия на около 100 години.

Представена бе и Калина Михайлова: бившата учителка по български и руски език притежава богата колекция от носии, които събира от дълги години. Има добруджански, капански, хърцойски, а също тракийска и от Елховско. 

На празника са представени също обредни практики, характерни за Сирни Заговезни, сред които и традиционното "хамкане", както и дълго пано от шевица, изработено с над 200 рисунки на ученици. Събитието бе по проект "Изучаване и популяризиране на българските фолклорни традиции и празничната обредност чрез отбелязване на Ден на народната носия", дело на Сдружение "Обществено полезно училищно настоятелство "Фридрих Шилер", финансиран от Общинска фондация "Русе - град на свободния дух".

Да припомним, че подобни прояви имаше и в Силистра, отново с участието на г-жа Михайлова: първо в бал на Ротари клуб Силистра, а после и в представяне на книганага "Богомилите - вечни и живи. Пратеници от древността" на  силистренеца Йордан Касабов, д-р по етнология. Нейни народни носии са показвани и на ревю в Европейския парламент в Брюксел, както и на дефиле в Русе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар